Koronaviruset stenger våre aktiviteter i Uganda og Romania

Koronaviruset rammer Adina Stiftelsens aktiviteter i Romania, Uganda og Norge. - Vi følger alle pålegg fra de respektive lands myndigheter, sier fungerende styreleder Morven Muilwijk.

Romanias president Klaus Iohannis erklærte mandag 16. mars unntakstilstand i hele Romania for å bremse spredningen av koronaviruset. Fundatia Adina Stiftelsen (FAS) har stengt ned all aktivitet med barn og unge inntil videre og bedt alle holde seg hjemme for å unngå spredning. Alle skoler og barnehager er også stengt. Ingen aktivitet i Adina Home

Daglig leder Luminita Dinca sier at situasjonen blir vurdert fortløpende. Staben på kontoret i Craiova er pålagt å ha hjemmekontor. Våre medarbeidere støtter våre barn og unge mest mulig gjennom telefonkontakt for å understreke hvor viktige det er å følge alle helseråd.Luminita Dinca Folkene var godt i gang med innflytting av diverse utstyr til Adina Home, men dette arbeidet er også innstilt inntil videre.

I Romaniavar det pr. 22. mars registrert 308 smittede, ifølge statistikken til WHO. Landet registrerte sitt første koronadødsfall søndag 22. mars, en 67 år gammel mann fra Filiasi. Byen ligger ca. 4 mil nordvest for Craiova. Mannen som ble behandlet på sykehus i Craiova, kom hjem fra Frankrike før han ble testet for korona.

Ugandas presidentYoweri Museveni erklærte onsdag 18. mars at alle offentlige sammenkomster, inkludert undervisning på alle nivå, underholdningsarrangement, religiøse arrangementer og bryllup for mer enn ti personer forbys i en måned. I tillegg er det innført omfattende restriksjoner på reiser til og fra Uganda. Norge er blant landene som er omfattet av innreiseforbudet. Uganda bekreftet den 21. mars sitt første koronatilfelle, en 36 år gammel mann som kom hjem fra forretningsreise til Dubai. Han ble tatt hånd om på flyplassen i Entebbe og innlagt på sykehus umiddelbart.  

Adina Foundation Uganda (AFU) vurderer fortløpende situasjonen på Lira Rehabilitation Centre (LRC). Daglig leder Lamech Emoru sier at barna som i dag bor på LRC i likhet med alle ansatte er i risikogruppen for smitte. Dessverre kan utsatte operasjoner få alvorlige konsekvenser for noen av barna som var på senteret. Derfor er staben hele tiden i kontakt med sykehusene vi samarbeider med for å sikre nye datoer for operasjoner når myndighetene lemper på restriksjonene.

- Vi må sammen med lokale og sentrale myndigheter vurdere hvordan vi best kan ivareta liv, helse og sikkerhet for dem alle, sier Lamech Emoru.

Lamech Emoru

WHOs statistikk pr. 20. mars viste ingen registrerte tilfeller av koronasmitte i Uganda. I nabolandet Kenya var det 7 tilfeller registrerte.

Adina Stiftelsen i Norge er i jevnlig kontakt med den stedlige ledelsen i begge land. Ledelsen i Norge er i karantene og grunnet usikkerhet rundt forventede inntekter og at deler av arbeidet nå vanskelig lar seg gjennomføre, er daglig leder delvis permittert.

En viktig oppgave i begge land er å spre god informasjon til våre barn, deres familier og lokalsamfunn om hvordan man best kan beskytte seg og forhindre spredning av coronavirus. Videre vil vi tilrettelegge for at vi raskt kan gjenoppta normal aktivitet så snart det er mulig og anbefalt.

 

Gå tilbake

Flere artikler

Fana-ungdommer bygger broer i Romania

To verdener møttes da en gruppe fra Nordahl Grieg videregående skole reiste til Romania for å drøfte innholdet i begrepet demokrati med jevnaldrende rumenere....

Les mer

Liten skole gjør en stor innsats for Adina

Darbu skole i Øvre Eiker gjorde også i 2018 en solid innsats for Adina Stiftelsen. Elevene har samlet inn over 18.100 kroner.

Les mer

Hjelp til selvhjelp er smarte julegaver

Tid for å snekre sammen årets julegaveliste. Gavetipsene fra oss er hjelp til selvhjelp, enten du kjøper et busskort eller en hjelpepakke til en nyoperert gutt eller jente....

Les mer

Lærerik lærertur til Fattig-Europa

To spesiallærere fra Bergen har vært på en ukelang tur til Romania og fått innsyn i hverdagen til familier og skoleelever i den aller fattigste delen av Europa....

Les mer