Adinas grunnlegger Ove Haugsdal fyller 70 år

Adina Stiftelsens grunnlegger – Ove Haugsdal, runder 70-årsmerket den 11.januar. I løpet av 15 år har Stiftelsen satt solide fotavtrykk både i Romania og i Nord-Uganda.

TEKST: MAGNE REIGSTAD FOTO: MORVEN MUILWIJK

Den ferske 70-åringen hadde neppe forestilt seg at det han sammen med en kamerat dro i gang for 15 år siden skulle vokse til en virksomhet i to land på to kontinenter. Adina Stiftelsen er også blitt en attraktiv arbeidsplass. Det vil si at det har lykkes Stiftelsen å trekke til seg flinke fagfolk som står på for å gi innhold til våre slagord: «Vi bygger mennesker» og «Hjelp til selvhjelp».
Det er en travel pensjonist som runder milepælen. Stiftelsen tar mye tid, og så skal han være bestefar for fem barnebarn, og nyttig far for tre barn. Innimellom blir det også tid til å hente fram tubaen i samspill med gode venner.
Ove har jobbet innenfor de mangfoldige felt salg og shipping mer eller mindre gjennom hele yrkeslivet, og kan attpåtil skilte med fartstid som messegutt i nordsjøfart. Salg gir en bred kontaktflate, og den lange listen av gode forbindelser henter han fram når det skal skaffes penger til Adina Stiftelsens hjelpeprosjekt i Romania og Uganda.
Det hele begyntemed at Ove la penger til side for å hjelpe fattige barn og HIV-smittede barn i storbyen Craiova i Romania.HIV-smittede barn og mødre på Hospital 3 i Craiova var blant de første som fikk hjelp. Han og kameraten Bjørn Storegjerde, sto også for den praktiske delen i starten. Det har vekslet mellom medvind og motbør, men i dag har organisasjonen 4 heltidsansatte med solid faglig bakgrunn, 30 frivillige og 8 deltidsansatte. Over 400 barn og unge er med i Stiftelsens ulike program. Og til og med EUs revisorer skryter av drift og pengeforvaltning når vår organisasjon har fått tildelt EØS-midler.Barna følges fra førskole til de avslutter videregående.
Innsatsen i Romania førte til at Ove og Stiftelsen i 2006 ble spurt om å drifte et rehabiliteringssenter for funksjonshemmede barn og barnesoldater i Lira i borgerkrigsherjede Nord-Uganda. Ja-mennesket Ove hadde bare ett svar på henvendelsen. Den beryktede krigsherren Joseph Kony hadde i 20 år drept og bortført folk i landsbyene, og Nord-Uganda lå med brukket rygg. Norske givere og Haukeland universitetssjukehus sto bak dette fantastiske initiativet.

Dessverre fikk Stiftelsen smake Ugandas svøpe – utro tjenerskap og korrupsjon. Det spesialbygde senteret gikk tapt, men Ove og hans mannskap valgte å fortsette. De hadde sett elendigheten med egne øyne, og visste at et ukjent antall funksjonshemmede og barnesoldater trengte kvalifisert hjelp for å komme videre i livet.

I landsbyene og i det lokale byråkrati kalles Adina for giganten blant hjelpeorganisasjonene i Nord-Uganda. Senteret som nå driver i leide lokaler, har 20 ansatte, og rehabiliterte 175 barn i 2016. I et ugandisk landsbysamfunn ville de funksjonshemmede barna ellers blitt totalt oversett. I tillegg bygger Stiftelsen opp Adina Farm, et lite mønsterbruk som skal lære bøndene i bushen å produsere mer mat til eget bruk og for salg slik at familiene kan koste skolegang på barna. Gode norske støttespillere sikrer driften av farmen. Underernæring og feilernæring er et alvorlig problem i Uganda.
Ove eier et brennende engasjement for de som må starte livsløpet nederst på stigen. Resultatene de første 15 årene både stimulerer og forplikter, og salgsmannen Ove godtar sjelden et nei når noe skjærer seg. Jubilanten vet etter alle sine besøk i Romania og Uganda at altfor mange barn og unge også i årene som kommer trenger solide norske støttespillere.
Jubilanten ser gjerne at alle som vil gi ham gaver bruker Adina Stiftelsens konto: 5210.05.66729  ELLER
Vipps oss din gave via kode 11008 eller Adina Stiftelsen 

 

Gå tilbake

Flere artikler

Siste innspurt for nyttige julegaver fra Adina-butikken

Det er ikke for seint å handle julegaver i gavebutikken vår. Her er det fritt valg mellom alt fra geiter til skolemateriell, og dette er gaver som blir brukt. ...

Les mer

Fysioterapeut på grove dekk i bushen

Motorsykkel med grove dekk er supereffektivt redskap når våre fysioterapeuter skal besøke pasienter i de veiløse landsbyene som ligger flere kilometer unna hovedveiene. ...

Les mer

Drømmen deres er et eget Adina-hus

Oppunder 400 barn og unge er engasjert i de forskjellige aktivitetene våre i Romania. Drømmen om et eget Adina-hus rykker litt nærmere.

Les mer

Solid anerkjennelse av innsatsen i Romania

Fundatia Adina Stiftelsen er blitt fullverdig medlem av det verdensomspennende Home Start-nettverket. En solid anerkjennelse av det arbeid staben og frivillige gjør i Romania. ...

Les mer