@

Alenefar havnet uforskyldt i fattigdomsklemma

Robert Rotaru ble alene med tre barn da kona reiste fra ham. Dermed er han avskåret fra å ta seg arbeid utenfor landsbyen og har uforskyldt havnet i fattigdomsklemma.

TEKST OG FOTO: MAGNE REIGSTAD
Storesøster og småbrødrene utfolder mye fantasi i hagen.Rotaru arbeidet i utlandet i mange år. Inntektene sikret familien en brukbar levestandard i landsbyen, det vil si at man stort sett slapp å be det offentlige om hjelp. Men det siste året har tilværelsen endret seg dramatisk både for familiefaren og Mirela (12), Lucian (9) og Eduard (5). Eldstejenten har giftet seg og flyttet ut.

ELSKER BARNA. - Jeg elsker mine barn, de er det viktigste for meg nå, men jeg er også viktig for dem, sier bygningsarbeideren som innimellom greier å skaffe seg småjobber i nærområdet slik at han alltid er hjemme når barna er ferdige i barnehagen og på skolen. Mirela har det siste året vært med på Adina Stiftelsens SFO to ganger i uken og har for lengst avslørt seg om en skoleflink og fingerferdig jente.Kjøttforsyningen beiter i hagen samen med gjessene.

Moren reiste fra mann og barn i 2015, og oppholder seg i storbyen Craiova en halv times kjøretur unna. Robert vet at hun arbeider som prostituert, og er sterkt alkoholisert. Ektemannen forteller at han har gjort flere forsøk på å få kona hjem igjen, men har nå gitt opp. Han vil skille seg, men det er ingen enkel prosess for ham å få gjennomført siden en skilsmisse involverer to parter og koster penger.Loven sier at rumenere kan produsere hjemmebrent til eget bruk.
HEKTET PÅ DRIKKING. - Jeg giftet meg med min kone fordi jeg var glad i henne, sier en oppgitt ektemann som måtte se på at kona var blitt mer og mer hektet på drikking for hver gang han kom hjem.

Familien på fire har det siste året hatt ukentlig besøk av en av de frivillige i Adina Stiftelsens New Start-program. Det betyr to timer med lesing, koseprat og puslespill på barnas premisser. Våre sosialarbeidere er også jevnlig innom familien, og prater med barna på SFO'en og på førskolen. De vet at Mirela er flau over det moren bedriver, men datteren snakker aldri negativt om henne. Syltetøy og hermetiserte varer på gledd i kjellerboden.

ORDENSMENNESKE. Trebarnsfaren har orden i eget hus, et hus av brukbar standard der han dessverre ikke får gjort alle utbedringene fordi han nå verken har penger eller tid nok. Innomhus er alt strøkent og stablet. Husfar har syltet grønnsaker og frukt for vinteren. I kjelleren står glass og flasker på geledd. Det egenproduserte står ved siden av kartongene med mel og olivenolje som han har fått som ren nødhjelp fra myndighetene og EU-systemet. Det er ikke nødvendig å tigge til livsopphold i Romania. Robert holder i tillegg et par griser som skal sikre familien kjøtt til vinteren.

Mirela (til høyre) har tatt etter farens sans for orden. Vi blir med 12-åringen inn på det ryddige jenterommet der ryggsekk og skolebøker er klargjort til neste dag. Den kreative jenten viser oss ringer og ørepynt laget av særdeles enkle materialer og hun har også sydd en hel kolleksjon av klær og vesker til Barbiedukkene. Fargevalg og snitt avslører fantasi og skaperglede.

SVIGERMOR SVIKTER. I Romania er det svært vanlig at bestemødre trår til når familier går i oppløsning eller trenger en hjelpende hånd når de voksne må reise ut for å tjene penger. Roberts svigermor nekter konsekvent å hjelpe ham og barnebarna slik at bygningsarbeideren kunne fått anledning til å jobbe litt mer. Barnas bestemor begrunner sin avvisende holdning med at Robert er skyld i datterens drikking og at det har gått utforbakke med henne. To artige gutter i «alvorlig» prat med våre sosialarbeidere på gutterommet.

 

Gå tilbake

Flere artikler

Siste innspurt for nyttige julegaver fra Adina-butikken

Det er ikke for seint å handle julegaver i gavebutikken vår. Her er det fritt valg mellom alt fra geiter til skolemateriell, og dette er gaver som blir brukt. ...

Les mer

Fysioterapeut på grove dekk i bushen

Motorsykkel med grove dekk er supereffektivt redskap når våre fysioterapeuter skal besøke pasienter i de veiløse landsbyene som ligger flere kilometer unna hovedveiene. ...

Les mer

Drømmen deres er et eget Adina-hus

Oppunder 400 barn og unge er engasjert i de forskjellige aktivitetene våre i Romania. Drømmen om et eget Adina-hus rykker litt nærmere.

Les mer

Solid anerkjennelse av innsatsen i Romania

Fundatia Adina Stiftelsen er blitt fullverdig medlem av det verdensomspennende Home Start-nettverket. En solid anerkjennelse av det arbeid staben og frivillige gjør i Romania. ...

Les mer