@

I Bergen for å lære av Kirkens Bymisjon

Fem av de som skal drive EØS/Adina-prosjektet i Romania har vært i Bergen for å lære mer om hvordan vår partner Kirkens Bymisjon driver tilsvarende opplegg for barn og voksne.

- Det er mye som virker litt enklere etter at vi har sett hvordan Kirkens Bymisjon og deres folk arbeider. Her er det mye erfaring å ta meg seg hjem til Romania, sier Luminita Dinca, daglig leder for Fundatia Adina Stiftelsen i Craiova.
Godt samarbeid. De fem har vært på besøk i det som kalles for Åpen Barnehage hos Bymisjonen i Kong Oscars gate i Bergen. Planen er å etablere et tilsvarende tilbud i en av landsbyene der vi har aktiviteter fra før. Det gode samarbeid Adina Stiftelsen har med lokale myndigheter betyr at det ikke vil bli by på problemer å skaffe egnede lokaler.
Delegasjonen har også satt seg inn i hva som ligger i begrepet Home Start, og i den forbindelse var de hjemme hos Bergens-familier som benytter seg av tilbudet.
Enkelt opplegg. Opplegget går i all enkelhet ut på å gi en hjelpende hånd til familier som trenger litt praktisk assistanse i hverdagen, hjelp til å finne ut av skjemaer og det offentlige system, eller rett og slett noen å snakke med om det helt hverdagslige.
- For mange familier er det faktisk en god hjelp at de får treffe noen som bryr seg, sier Gunn Skinlo som har ansvaret for Home Start hos Kirkens Bymisjon. Hun presiserer at det er familiene selv som må definere sitt hjelpebehov, og målet er at det skal skje en endring i løpet av en seks måneders periode.
Gunn har vært i Craiova og sett på forholdene der, og har tror på at det vil gå greit å overføre norske erfaringer til den rumenske landsbygda.
Skal kurses. I Romania starter nå arbeidet med å skaffe de frivillige som skal jobbe i prosjektet. De får et kurs på 30 timer.
Delegasjonen fra Craiova hadde også med seg kofferter fulle med julekuler, små vesker, nydelige gavekort og artige småting som er laget etter skoletid av de som deltar i våre aktiviteter. Dette skal selges i Bergen gjennom Kirkens Bymisjon.
Romfamilier prioriteres. Prosjektet i landsbyene utenfor Craiova omfatter 88 barn i førskolealder og 140 barn i ordinær skole og av disse kommer 20 barn fra romfamilier. 20 familier blir invitert til å være med. Opplegget drives av 10 frivillige og 10 lærere/veiledere. Det hele er finansiert med EØS-midler og støtten derfra beløper seg til 215.015 Euro. Prosjektet skal være avsluttet om to år.

 

Gå tilbake

Flere artikler

Siste innspurt for nyttige julegaver fra Adina-butikken

Det er ikke for seint å handle julegaver i gavebutikken vår. Her er det fritt valg mellom alt fra geiter til skolemateriell, og dette er gaver som blir brukt. ...

Les mer

Fysioterapeut på grove dekk i bushen

Motorsykkel med grove dekk er supereffektivt redskap når våre fysioterapeuter skal besøke pasienter i de veiløse landsbyene som ligger flere kilometer unna hovedveiene. ...

Les mer

Drømmen deres er et eget Adina-hus

Oppunder 400 barn og unge er engasjert i de forskjellige aktivitetene våre i Romania. Drømmen om et eget Adina-hus rykker litt nærmere.

Les mer

Solid anerkjennelse av innsatsen i Romania

Fundatia Adina Stiftelsen er blitt fullverdig medlem av det verdensomspennende Home Start-nettverket. En solid anerkjennelse av det arbeid staben og frivillige gjør i Romania. ...

Les mer