@

Pangstart hjemme hos New Start- familiene

Heftige klemmer, umiddelbar kontakt med barna og takknemlige foreldre. Dette er det som møter de frivillige som gjør jobben i News Start-opplegget i landsbyene utenfor Craiova.

Samling rundt bordet med puslespill og lesning.TEKST OG FOTO: MAGNE REIGSTAD

Vi slår følge Mona Nicolae og Adriana Cicoare som skal besøke familien Gainaru. Familien bor i en landsby noen mil utenfor Craiova. Mor er ventende med sitt åttende barn. Eldste gutten i flokken er 16 år og går på videregående. Minstebarnet må henge med mor på armen enda noen måneder. Far har litt arbeid innimellom, men familiens eksistensgrunnlag er i realiteten sosiale ytelser. Familien Gainaru bor enkelt men gjør det beste ut av situasjonen.

Forfallent. De har hage rundt huset med plass til en grisebinge og de dyrker litt grønnsaker til eget bruk. Huset er de bor i er hva nordmenn vil betegne som forfallent og det samme er uthusene. Skrot og rot over alt og store stabler med vinterved. Det er så fattigslig rundt oss at det ikke er til å begripe at mennesker kan leve slik, at barn må vokse opp i slike hus og omgivelser. Det er lett å forstå at det er høytid for ungene når Mona og Adriana fra New Start-programmet kommer på besøk.Gode øyeblikk sikres med en selfie.

Enkelt verktøy. Alle frivillige er kurset av folk fra Kirkens Bymisjon og våre folk i Fundatia Adina Stiftelsen i Craiova. Opplegget er finansiert med EØS-midler.  Mona o Adriana har med seg enkelt "verktøy", en bok å lese fra og bla i, en kortstokk, et puslespill og lysten til å leke med barna. Barna får full oppmerksomhet på sine premisser i to heftige timer. Og foreldrene lærer mye om sine barn når de ser hvordan de blomstrer sammen med New Start-hjelperne.Ellevill jubel når Mona kommer på besøk.

Inntrengere. Vi føler oss som inntrengere, men blir tatt vel i mot. Det leses og knipses selfie med Monas mobiltelefon, på mange måter en helt alminnelig ettermiddag i familier med en normal familiesituasjon og verdige boforhold. Det er konkurranse mellom søstrene Aurelia og Roddica på leseferdigheter, og som hvem legger puslespillet raskest. Aurelia er forøvrig en kløpper i matematikk.

Helt topp. Mor og far fryder seg med småjentene, og de synes det er topp å få besøk fra New Start-kvinnene. De betrakter ikke dette som innblanding i familiens "indre anliggender". Foreldrene vet med seg selv at det er sjelden de har tid til å ta seg av barna på denne måten, og de ser at dette stimulerer barna. Det er dessverre slik at i de fattigste familiene har hver dag nok med seg selv. Familiene som er med i New Start er plukket ut i samråd med lokale myndigheter og skolen.

Klok pengebruk. Mona Nicolae og Adriana Cicoare er to av programmets 11 frivillige. De er begge selvstendig  næringsdrivende, men tar seg fri et par ganger i måneden for å dra ut til en fattigdom de knapt visste eksisterte så tett på storbyen Craiova. Slik tar hjelperne med seg kunnskap tilbake til storsamfunnet, altså ren bonus for programmet. Hjelperne i New Start-programmet har ulik formell bakgrunn, fra å være mor med solid livserfaring - til designer og økonom. Alle er samstemte på at dette er klok bruk av EØS-midler.Ekteparet Gainaru venter sitt åttende barn.

 

Gå tilbake

Flere artikler

Siste innspurt for nyttige julegaver fra Adina-butikken

Det er ikke for seint å handle julegaver i gavebutikken vår. Her er det fritt valg mellom alt fra geiter til skolemateriell, og dette er gaver som blir brukt. ...

Les mer

Fysioterapeut på grove dekk i bushen

Motorsykkel med grove dekk er supereffektivt redskap når våre fysioterapeuter skal besøke pasienter i de veiløse landsbyene som ligger flere kilometer unna hovedveiene. ...

Les mer

Drømmen deres er et eget Adina-hus

Oppunder 400 barn og unge er engasjert i de forskjellige aktivitetene våre i Romania. Drømmen om et eget Adina-hus rykker litt nærmere.

Les mer

Solid anerkjennelse av innsatsen i Romania

Fundatia Adina Stiftelsen er blitt fullverdig medlem av det verdensomspennende Home Start-nettverket. En solid anerkjennelse av det arbeid staben og frivillige gjør i Romania. ...

Les mer