@

Parlamentsmedlem tar plass i styret

Parlamentsmedlem William Nokrach vet hvor tøft det er å vokse opp som funksjonshemmet i Uganda. Det er nyttig å få en med hans livserfaring og posisjon inn i styret for senteret i Lira.

NEDSATT FØRLIGHET. Når han forteller om oppveksten i landsbyen, slår det oss at mange av dagens funksjonshemmede kunne fortalt samme historie. Men livsløpet til William Nokrach er også historien om et menneske som besitter et pågangsmot langt over gjennomsnittet, en som trodde på egne evner selv om han slet med nedsatt førlighet.

Parlamentsmedlemmet må bruke stokk når han skal bevege seg, men posisjonen blant de folkevalgte har gitt ham rett til transport i egen bil. Det gjør hverdagen hans i hovedstaden Kampala litt enklere.Lek og sosial læring vikitge element i opptreningen på senteret i Lira.

Men opp og ned trapper, ut og inn av kontorer og møterom, rundt i landsbyene - der må han ta seg fram på egne bein. Det går bokstavelig talt langsomt, men fighteren fra Nord-Uganda har også maktet å ta en universitetseksamen i år, innimellom gjøremålene som folkevalgt.

POLIORAMMET. - Jeg var nok den eldste studenten på forelesningene, men jeg røpet aldri  yrket mitt til de andre studentene. Jeg ville være der på samme vilkår som de unge, forteller overskuddsmennesket som ble rammet av polio som barn.

I nasjonalforsamlingen har han særlig ansvar de funksjonshemmede i Nord-Uganda i tillegg til andre gjøremål som folkevalgt. Det gir ham solid innsikt i utfordringene for de funksjonshemmede og hva myndighetene gjør - eller ikke makter å gjøre for denne utsatte gruppen. - Lokale og nasjonale myndigheter er i overskuelig fremtid avhengig av kvalifisert hjelp fra Adina Stiftelsen og andre på denne sektoren, mener han som har vært en god støttespiller for oss i mange år. Det er også en anerkjennelse av vårt arbeid at han har sagt ja til å sitte i vårt styre.

Å se verden utenfor landsbyene blir ren bonus til barna på senteret. LOBBYGRUPPE. William Nokrach har bygget opp en organisasjon for funksjonshemmede, og de har maktet å etablere seg som en lobbygruppe i parlamentet. Organisasjonen jobber for at funksjonshemmede skal bli betraktet som fullverdige borgere. Det går bedre nå, men det er en daglig kamp i mange fora for å bli kvitt foreldete holdninger, forteller han som har fått rikelig av motgang og fornedrelse bare fordi han ble rammet av polio.

SYKKELTYVEN. Da William Nokrach var liten hjemme i landsbyen, fikk han ikke som de andre barna i familien lære seg å sykle, han var jo ikke frisk så hvorfor skulle lære seg slikt. Men den geskjeftige unge mann tok sykkelen og sakene i egne hender. Når resten familien var ute på jordene, trente han på sykkelen på egen hånd og for at ingen skulle se hva drev med, hektet han en sopelime bak på sykkelen for å viske ut alle spor. Men faren oppdaget hva sønnen hadde hatt fore, og belønnet sønnen med en tohjuling, noe som åpnet helt nye muligheter for gutten. Alle lytter når William Nokrach forteller om sitt livsløp.

William Nokrach berømmer faren for hans vidsyn, noe han mener faren fikk med seg som soldat i Etiopia. Faren oppdaget at i verden utenfor landsbyen ble mangt og mye gjort annerledes. Den poliorammede unge gutten slukte farens beretninger, og han ville ut og se.

NY VERDEN. William Nokrach mener barna og de unge som kommer til vårt senter i Lira også får som ren bonus opplever en annen virkelighet. De blir operert i Kampala og får med seg inntrykk og impulser fra andre miljø enn landsbyen. De får kjøre i bil, se store byer, se markeder, leke med likesinnede og møte voksne med andre holdninger til dem og deres problem.Samhandling og legoklosser er kjærkomne avbrekk i skolegang og opptrening. ALLE FOTO: MAGNE REIGSTAD

 


Gå tilbake

Flere artikler

Siste innspurt for nyttige julegaver fra Adina-butikken

Det er ikke for seint å handle julegaver i gavebutikken vår. Her er det fritt valg mellom alt fra geiter til skolemateriell, og dette er gaver som blir brukt. ...

Les mer

Fysioterapeut på grove dekk i bushen

Motorsykkel med grove dekk er supereffektivt redskap når våre fysioterapeuter skal besøke pasienter i de veiløse landsbyene som ligger flere kilometer unna hovedveiene. ...

Les mer

Drømmen deres er et eget Adina-hus

Oppunder 400 barn og unge er engasjert i de forskjellige aktivitetene våre i Romania. Drømmen om et eget Adina-hus rykker litt nærmere.

Les mer

Solid anerkjennelse av innsatsen i Romania

Fundatia Adina Stiftelsen er blitt fullverdig medlem av det verdensomspennende Home Start-nettverket. En solid anerkjennelse av det arbeid staben og frivillige gjør i Romania. ...

Les mer