@

Vil ikke stjele eller tigge for å overleve

Aurelia (bildet) og Roxana Mihai tilhører romfolket, men mor og datter kan aldri tenke seg å tigge eller stjele for å greie seg. Du kan overleve med ærlig arbeid, mener de to som kjenner det dårlige ryktet mange av romfolket har pådratt seg både i og utenfor Romania.

Mor og datter holder sammen. FOTO: MAGNE REIGSTADMoren Aurelia (42) og datteren Roxana (23) bor i utkanten av Craiova. Leiligheten består av ett rom som er både stue og soverom. Kjøkkenet er delvis utenfor i bakhagen. De klager ikke på boforholdene, men er engstelige for fremtiden i tilfelle huseieren finner på å selge. – Vi har søkt i 10 år etter en kommunal leilighet, men har ikke fått noe svar, sier moren. Mannen forlot henne da Roxana var ni år gammel så det er lite hjelp å få fra den kanten.

– Nytt ekteskap er helt utelukket, det holder med en dårlig erfaring, mener 42-åringen.

Roxana har vært med i våre program i innpå 10 år, og får litt økonomisk hjelp fra Fundatia Adina Stiftelsen til skolegangen. Målet er komme inn på universitetet, men da må hun jobbe enda hardere med å forbedre karakterene, sier hun. Når utdannelsen er unnagjort, vil hun gjerne jobbe for en ideell organisasjon for å kunne yte hjelp tilbake som takk for den støtte hun har fått.

– Jeg kunne kanskje greid å få mer penger ut av det rumenske systemet, men jeg synes ikke det sømmer seg å utnytte sykdommen min, sier Roxana.

Hun sliter med en sykdom som gjør at moren har måtte være hjemme. Aurelia jobbet i 12 år på jernbanestasjonen i Craiova, men nå mottar hun en beskjeden hjelp fra myndighetene for å være datterens personlige assistent. Når Roxana er på skolen, prøver moren å skaffe seg småjobber. De har ingen familie i utlandet som kan hjelpe dem med penger.

– Jeg liker ikke folk som drar til utlandet for å tigge eller stjele for å tjene til livets opphold. Slike mennesker burde vært satt i fengsel, sier Aurelia.

Roxana har en yngre og en eldre søster som begge er gifte.

Et kristent livssyn er det fundament 23-åringen bygger livet på, og det er viktig for henne å gå i kirken hver søndag. – Det hjelper meg til å komme gjennom de dagene som er tunge, sier hun.Ett-roms leilighet, strøkent ryddet. FOTO: MAGNE REIGSTAD

 

 

 

Gå tilbake

Flere artikler

Siste innspurt for nyttige julegaver fra Adina-butikken

Det er ikke for seint å handle julegaver i gavebutikken vår. Her er det fritt valg mellom alt fra geiter til skolemateriell, og dette er gaver som blir brukt. ...

Les mer

Fysioterapeut på grove dekk i bushen

Motorsykkel med grove dekk er supereffektivt redskap når våre fysioterapeuter skal besøke pasienter i de veiløse landsbyene som ligger flere kilometer unna hovedveiene. ...

Les mer

Drømmen deres er et eget Adina-hus

Oppunder 400 barn og unge er engasjert i de forskjellige aktivitetene våre i Romania. Drømmen om et eget Adina-hus rykker litt nærmere.

Les mer

Solid anerkjennelse av innsatsen i Romania

Fundatia Adina Stiftelsen er blitt fullverdig medlem av det verdensomspennende Home Start-nettverket. En solid anerkjennelse av det arbeid staben og frivillige gjør i Romania. ...

Les mer