Bygger nytt og spesialinnredet senter i Uganda

Byggearbeidene er godt i gang på det som skal bli ett nytt og moderne rehabiliteringssenter i Lira.  Adina Foundation Uganda blir herre i eget hus etter 10 års sammenhengende virke i Uganda.

Les mer

Teatergruppe og sparekasse i Toms landsby

Tom Ongom er en av våre dyktigste "påvirkningsagenter". Han overbeviser folk om at det er best å bygge på Adinas helhetstanke når landsbyens deres skal moderniseres.

Les mer

12-åring tar ansvar for sin syke venninne

To småjenter slippes inn gjennom porten på senteret vårt i Lira. Den største ber forsiktig om hjelp til den minste, og våre folk får høre enda en dramatisk beretning.

Les mer

Stikker av fra sine funksjonshemmede barn

Faren ville ikke vite av sitt funksjonshemmede barn og dro sin vei. Moren nekter å gi opp lille  Joseph som hun fødte da hun var 16 år gammel. Hjelp fra Adina er avgjørende.

Les mer

Senteret i Lira reddet livet til Vivian

Vivians familie brukte mye penger på å få jenta frisk, men ingenting hjalp. Tilfeldighetene ville at de kom i kontakt med våre fagfolk i Lira og det ble redningen.

Les mer

Fysioterapeut på grove dekk i bushen

Motorsykkel med grove dekk er supereffektivt redskap når våre fysioterapeuter skal besøke pasienter i de veiløse landsbyene som ligger flere kilometer unna hovedveiene. 

Les mer

Driftige Barbara skaper seg sitt eget levebrød

Barbara er et svært oppegående eksempel på hvilke kvaliteter som bor i de funksjonshemmede  barna som kommer til senteret i Lira. Etter yrkesskolen åpnet hun frisørsalong. 

Les mer

Familien rådet mor til å kvitte seg med Emmanuel

Moren til vesle Emmanuel Oyar ble rådet til å kvitte seg med guttebarnet som bar på en klump nederst på ryggen. Dette grusomme råd kom fra både familien og landsbyens folk.

Les mer

Landsbykvinner blir skiftarbeidere

Kvinner fra landsbyen Ayami er blitt skiftarbeidere på Adina Farm, og arbeidstakere med "lønningspose" er sjeldent i landsbyene ute i bushen. 

Les mer

Norad støtter vår helhetsfilosofi

Norad har innvilget oss en ramme på 2.160.000 kroner i for driften i Uganda i perioden 2017-2019. En solid anerkjennelse av vårt arbeid for de funksjonshemmede og de ideer vi bygger på for å utvikle det sivile samfunn. Men Norad-støtten rekker dessverre ikke til alt så vi trenger med videre hver eneste norske fadder og sponsor.

Les mer

Sommerbrev fra Uganda

Vi leverer solide byggesteiner til det sivile samfunn i Uganda. Funksjonshemmede barn som før ble stuet vekk i landsbyene, snur opp ned inngrodde vrangforestillinger.

Les mer

Påvirkes ikke av ny anti-homolov

Ugandas parlament har vedtatt en lov som forbyr homoseksualitet. Loven fordømmes av norske myndigheter, og kutt i bistand vurderes. Adina Stiftelsen har vedtatt å fortsette arbeidet som før.

Les mer

Kidnappede sliter med grusomme minner

Borgerkrigen i Nord-Uganda må ikke glemmes. Barna måtte se foreldre og søsken bli lemlestet og drept. Møt fire som ble kidnappet og slapp unna Joseph Konys skrekkvelde med livet i behold.

Les mer

Stor interesse for birøkt i landsbyene

Interessen var upåklagelig da Adina arrangerte infomøte om biavl. Honningproduksjon kan utvikles til en kjærkommen inntektskilde i landsbyene, men det er nødvendig med en dose basiskunnskap.

Les mer

Plaget i 14 år av stygge brannsår

Maxwell ble stygt forbrent da han var baby, og gutten måtte leve med plagene helt til han ble 14 år. Da fikk han behandling på Lira Rehabilitation Center. Nå er tenåringen tilbake i landsbyen, og fortsetter på skolen der han går om igjen femte klassetrinnet.

Les mer

Optimismen råder i Lira by

Adina Foundation Uganda holder til i Lira, en by med godt over 200.000 innbyggere. Det er en travel administrasjonsby med økende aktivitet, ifølge lokale næringsdrivende. Nå føler folk seg trygge på fremtiden etter over 20 år med borgerkrig, og flere tør å satse på ny næringsvirksomhet.

Les mer

Stig lager ny låt med barnstemmer fra Uganda

Bergensartistene Stig van Eijk og Beate Helen Thunes laget show og komponerte en helt ny låt sammen med barna på Lira Rehab Center. Herlige avbrekk i hverdagen for en gruppe som ellers sliter.

Les mer

Operasjoner gir barna en bedre barndom

Et merkeår for Adina Foundation Uganda, det er lov å bruke så store ord når vi noterer at 175 barn ble behandlet i vår regi i 2016. 

Les mer

Blir fullverdige borgere

Lira Rehabilitation Centre drives av Adina Foundation Uganda med tett oppfølging fra Adina Stiftelsen Norge. Vi gir funksjonshemmede barn og barnesoldater et tilbud som er unikt i denne regionen i Nord-Uganda.

Les mer

Flere barn blir foreldreløse

LIRA BABIES`HOME (LBH) ligger utenfor Lira i Nord-Uganda. Barnehjemmet ble startet i 1968, og drives i dag av nonner tilknyttet den lokale katolske kirke. 

Les mer

Fakta om Uganda

Offisielt navn: Republikken Uganda

Hovedstad: Kampala

Største byer: Masaka, Jinja, Mbale, Mbarara,

Språk: Engelsk og swahili (offisielle). Luganda, plus flere andre lokale språk.

Flateinnhold: 236,040 km3. 

Folketall: ca. 45 millioner (2019), ca. 7 millioner bor i byene

Under fattigdomsgrensen: 19,7 % av befolkningen (2014)

Fattige: 41,7 % lever under den globale fattigdosmgrensen på 1,90 dollar pr. dag

Befolkningsvekst: 3 % (2009 est.)

Forventet levealder: 55 år for og 54 år for menn (2018)

Antall barn pr. kvinne: 5,0 (2018)

Uganda rangeres som nummer 159 av 185 land på UNDPs siste Human Development Index (2003).

Lira: Regionhovedstad, 230.000 innbyggere

KILDER: FN/ WORLD BANK