Fysioterapeut på grove dekk i bushen

Motorsykkel med grove dekk er supereffektivt redskap når våre fysioterapeuter skal besøke pasienter i de veiløse landsbyene som ligger flere kilometer unna hovedveiene. 

TEKST OG FOTO: MAGNE REIGSTAD

Turen går på gode og til tider støvete veier.Fysioterapeut Emuro Lamech gjør seg klar til enda en tur i felten. Det er allerede  25 varmegrader i skyggen, men regelverket vårt sier at motorsyklisten skal iføre seg hjelm og den posete "vernedresssen". Han skal ut til landsbyer der troen på heksenes kraft er foruroligende sterk, og denne kraft er for mange foreldre selve forklaringen på at deres barn er født funksjonshemmet.

Bakpå bagasjebrettet spenner Lamech fast matten som skal brukes til treningen, samt en del andre enkle apparater - som en fargerik, liten kuleramme. Nå venter en timelang kjøretur i tett, stinkende bytrafikk inne i Lira by - og gjennom mer folketomme men frodige grønne trakter.Klar til å laste opp for ny tur i bushen.

Tett oppfølging i hjemmet er et viktig element Adina Stiftelsens helhetsfilosofi. Hjemmebesøkene gir god kontakt med foreldrene i en rolig atmosfære. Treningen kan legges opp i pakt med de muligheter familien rår over. Det er blitt en "snakkis" at Adinas medarbeidere engasjerer seg så mye ute i familiene, og familiegruppene er blitt vår forlengede arm ut i bushen.

Og fysioterapeuten vet at dersom ikke behandlingen som startet på senteret i Lira blir fulgt opp hjemme, kan barna fort rykke tilbake til start. Derfor er det maktpåliggende for oss å vise resultat gjennom barnas fremgang. Endret syn på funksjonshemmede, er en viktig del av moderniseringen av det sivile ugandiske samfunn.Normal veistandard ut til enkelte av landsbyene.

Turen med Lamech går midt regntiden. Tropisk styrtregn farer ille med veiene, men pasientene fra Lira Rehabilitation Centre skal følges opp. Motocross-sykkelen er derfor et ideelt fremkomstmiddel i bushen. Fysioterapeuten snor seg elegant over grøftene, langs etter restene av en vei før han forsvinner inn i det grønne med mannshøyt siv på begge sider.

Vel hjemme igjen skrives rapporten, kanskje om gledelig fremgang - eller om urovekkende svikt i oppfølgingen hjemme. Målet er alltid at gutten eller jenta skal stå på egne bein,  men veien dit kan være kronglete på mer enn en måte.Landsbyleder Tom Ongom får skyss når høvet byr seg.

Gå tilbake

Flere artikler

Bygger nytt og spesialinnredet senter i Uganda

Byggearbeidene er godt i gang på det som skal bli ett nytt og moderne rehabiliteringssenter i Lira.  Adina Foundation Uganda blir herre i eget hus etter 10 års sammenhengende virke...

Les mer

Teatergruppe og sparekasse i Toms landsby

Tom Ongom er en av våre dyktigste "påvirkningsagenter". Han overbeviser folk om at det er best å bygge på Adinas helhetstanke når landsbyens deres skal moderniseres....

Les mer

12-åring tar ansvar for sin syke venninne

To småjenter slippes inn gjennom porten på senteret vårt i Lira. Den største ber forsiktig om hjelp til den minste, og våre folk får høre enda en dramatisk beretning....

Les mer

Stikker av fra sine funksjonshemmede barn

Faren ville ikke vite av sitt funksjonshemmede barn og dro sin vei. Moren nekter å gi opp lille  Joseph som hun fødte da hun var 16 år gammel. Hjelp fra Adina er avgjørende. ...

Les mer