Operasjoner gir barna en bedre barndom

Et merkeår for Adina Foundation Uganda, det er lov å bruke så store ord når vi noterer at 175 barn ble behandlet i vår regi i 2016. 

En liten gutt med et stort handikap skal snart få hjelp.Klar for opptrening etter operasjonen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Disse barna begynner et nytt liv som funksjonsfriske og får dermed muligheter til en fullverdig barndom, takket være et solid grunnfjell av norske faddere og sponsorer, og midler fra Norad.Vi samarbeider med CoRSU Rehabilitation Hospital and Rehabilitation Centre, et privat drevet sykehus i Kampala. Legene der og våre fysioterapeuter i Lira understreker hvor viktig det er at inngrepet – eksempelvis klumpfot, blir gjort mens barna er små. Sykehuset har til nå utført operasjonene gratis, men måtte fra 2014 måtte ta seg betelat. Det betyr at vi må skaffe mer penger til virksomheten. Vi betaler for transport av barn og foreldre og deres opphold i Kampala. Våre folk i Lira forbereder barna før inngrepene, og er ansvarlige for faglig oppfølging etter operasjonen.

To ideelle europeiske organisasjoner har funnet hverandre og jobber mot et felles mål, et bedre liv for en svært utsatt gruppe i Uganda.

Faren sykler flere mil for gi sønnen behandling på Lira Rehab

I landsbyene registrerer vi et endret syn på vold i familiene. Når noen overskrider grensene, blir de snakket til rette av landsbyens egne. Våre folk noterer også økende interesse fra voksne for å lære å regne og lese, og det konkurreres nå iherdig på sparing landsbyene i mellom. Flere innser at det er smart å tenke fremover med tanke på grisehold eller birøkt, og kvinner involveres sterkere og håndterer finansene i familier og sparekasser. 

Parallelt med dette skolerer vi de voksne i lesing og regning. Vi prøver å lære dem å drive butikk slik at farmerne ikke skal bli lurt når de skal selge varene og handle fôr. I voksenopplæringen inngår også samtaler om AIDS, familievold og barnas rettigheter.

Uganda nærmer seg raskt 38 mill. innbyggere, den nest raskeste befolkningsvekst i verden. 38 prosent av alle barn er kronisk underernært/feilernært. Bedre mat og sikrere matforsyning vil gi en enorm helsegevinst.

70 prosent av den arbeidsføre befolkningen er sysselsatt i jordbruket. Jordbruket står for over 20 prosent av Ugandas BNP, men mye går tapt fordi avlingene ikke blir tatt skikkelig vare på. Matmangel og feilernæring er et så alvorlig problem at landets myndigheter helt opp til presidentnivå engasjerer seg. Adina Farm har etablert et godt samarbeid med lokale landbruksyndigheter.

Gå tilbake

Flere artikler

Bygger nytt og spesialinnredet senter i Uganda

Byggearbeidene er godt i gang på det som skal bli ett nytt og moderne rehabiliteringssenter i Lira.  Adina Foundation Uganda blir herre i eget hus etter 10 års sammenhengende virke...

Les mer

Teatergruppe og sparekasse i Toms landsby

Tom Ongom er en av våre dyktigste "påvirkningsagenter". Han overbeviser folk om at det er best å bygge på Adinas helhetstanke når landsbyens deres skal moderniseres....

Les mer

12-åring tar ansvar for sin syke venninne

To småjenter slippes inn gjennom porten på senteret vårt i Lira. Den største ber forsiktig om hjelp til den minste, og våre folk får høre enda en dramatisk beretning....

Les mer

Stikker av fra sine funksjonshemmede barn

Faren ville ikke vite av sitt funksjonshemmede barn og dro sin vei. Moren nekter å gi opp lille  Joseph som hun fødte da hun var 16 år gammel. Hjelp fra Adina er avgjørende. ...

Les mer