Stig lager ny låt med barnstemmer fra Uganda

Bergensartistene Stig van Eijk og Beate Helen Thunes laget show og komponerte en helt ny låt sammen med barna på Lira Rehab Center. Herlige avbrekk i hverdagen for en gruppe som ellers sliter.

Duoen fikk i vår 10.000 kroner hver i stipend fra Tekstforfatterfondet, og valgte altså å "investere" midlene i et prosjekt som skal gi barnesoldater og funksjonshemmede i Nord-Uganda en sterkere stemme. Stig og Beate Helen har lenge vært gode medspillere for Adina Stiftelsen, og sto bak jubileumslåten vår, ”Lets make a Change”. Den ble for øvrig litt av en hit på radiostasjonene i det østafrikanske landet som de britiske koloniherrene kalte Afrikas perle.

Artistene besøkte flere av "våre" landsbyer ute i bushen. Det ble lange bilturer på dårlige og støvete veier og stier som bare lar seg forsere med 4-hjulstrekkere. Temperaturen lå jevnt over på 30-35 grader, og solen stikker alltid så det kjennes midt under ekvator.

Gjestene fra Norge ble tatt  i mot med sang og dans som skikk og bruk er når velkomne gjester ankommer tunet av store og små hytter. Dansen ble akkompagnert av en "trommis" og en fløytespiller, og i pakt med tradisjonen ble gjestene invitert inn i ringdansen.

Landsbyens kvinner fører alltid an i denne velkomstseansen. De er fargesprakende skjørt og danser med heftige hoftebevegelser så støvet står rundt de nakne beina. Dette er sterke kvinner, det er de som driver fram utviklingen på hjemmebane, de avslører forretningstalent og vilje til å bygge opp en tryggere økonomi for familien og barna.

I en av landsbyene møtte de også Grace. Hun ble kidnappet og var fange hos Joseph Konys geriljahær i hele åtte år, og fødte tre barn i bushen. To av dem overlevde. Hun har fått seg ny mann og født enda to barn, men mannen strever med å akseptere de to hun hadde med hjem fra fangenskapet. Stig og Beate fikk et sterkt møte med henne.

Children of Peace Uganda (CPU) er en annen av Adinas samarbeidspartnere i Nord-Uganda. CPU hjelper barnesoldater til å bearbeide traumer og kvitte seg med hatet mot en fiende de likevel ikke kan straffe. Ungdommene oppmuntres til skolegang og CPU arrangerer treff for dem to ganger i uken. Erfaringene viser at samhørigheten styrker selvbildet deres. Stig Beate laget show under åpen himmel sammen med dem på et av treffene.

Stig og Beate har brakt hjem den nykomponerte musikken og teksten, og nå gjenstår finpussen. Store deler av ekspedisjonen deres - og møtet med barnesoldater, er også filmet den bergenske filmskaperen og skuespilleren Ina Grevstad, også hun en solid støttespiller for Adina. Like viktige medspillerne for Stig og Beate var barnestemmene på Lira Rehab Centre. Dette er unger og tenåringer med en eller annen form for funksjonshemming som blir behandlet hos oss. I flere dager måtte skolestuen på Lira Rehab Center også fungere som lekestue og musikkstudio, og barna og tenåringene tok utfordringene på strak arm.

Musikk og tekst vil gi både barna på  Lira Rehab Centre og barnesoldatene en sterk stemme. Barn i mange aldersklasser får en sjanse til å fortelle vår del av verden om det de har måttet gjennomgå, sier daglig leder Hilde Sandnes. Samtidig ga besøkene i landsbyene artistene et unikt innblikk i hverdagslivet for et funksjonshemmet barn.

Barna og ungdommene som vi hjelper, bor i fem kommuner rundt regionsenteret Lira. I løpet av den 20 år lange borgerkrigen ble et utall landsbyer plyndret og svidd av, familier utryddet og tusener av mennesker ble drevet på flukt. Også et utall voksne sliter med tunge opplevelser etter krigsårene da den brutale krigsherren Joseph Kony og hans menn herjet i Nord-Uganda.

Nå skal det skapes en fremtid i landsbyene for tidligere barnesoldater, funksjonshemmede og voksne. Adina Foundation Uganda har nå 17 medarbeidere på Lira Rehab Center, og i tillegg driver vi Adina Piggery Farm like utenfor bykjernen. Her har vi 5 ansatte.

Gå tilbake

Flere artikler

Bygger nytt og spesialinnredet senter i Uganda

Byggearbeidene er godt i gang på det som skal bli ett nytt og moderne rehabiliteringssenter i Lira.  Adina Foundation Uganda blir herre i eget hus etter 10 års sammenhengende virke...

Les mer

Teatergruppe og sparekasse i Toms landsby

Tom Ongom er en av våre dyktigste "påvirkningsagenter". Han overbeviser folk om at det er best å bygge på Adinas helhetstanke når landsbyens deres skal moderniseres....

Les mer

12-åring tar ansvar for sin syke venninne

To småjenter slippes inn gjennom porten på senteret vårt i Lira. Den største ber forsiktig om hjelp til den minste, og våre folk får høre enda en dramatisk beretning....

Les mer

Stikker av fra sine funksjonshemmede barn

Faren ville ikke vite av sitt funksjonshemmede barn og dro sin vei. Moren nekter å gi opp lille  Joseph som hun fødte da hun var 16 år gammel. Hjelp fra Adina er avgjørende. ...

Les mer