Stikker av fra sine funksjonshemmede barn

Faren ville ikke vite av sitt funksjonshemmede barn og dro sin vei. Moren nekter å gi opp lille  Joseph som hun fødte da hun var 16 år gammel. Hjelp fra Adina er avgjørende.

TEKST OG FOTO: MAGNE REIGSTAD

En dag i uken reiser Gloria - en av våre fysioterapeuter, til Oguro, en god halvtimes kjøretur unna senteret vårt i Lira. Pickupen er lastet med ulike remedier som trengs til trening og undersøkelser. Adina Stiftelsen låner et lite kontor helt gratis i en stor regional klinikk. Ledelsen vet at folk i traktene rundt klinikken er lutfattige og ikke kan betale verken for behandling eller en reise til Lira.

Vesle Joseph (2) er dagens første pasient. Moren er ganske flink til å følge treningsprogrammet som Gloria har lagt opp. Fysioterapeuten ser betydelig fremgang når hun bøyer på barnets armer og bein. Joseph strekker seg når moren rasler med en kuleramme, og han sperrer opp øynene når Gloria knipser med fingrene. Oppløftende!

Ute i den trange korridoren venter ledsagende mødre og bestemødre med barn på fang, noen i fargerike kjoler, andre går i sandaler så nedslitte at hælen er borte. Neste pasient hos Gloria er en illsint fireåring som skal bygge opp muskler så jenta kan stå på egne bein. Jenta bare krøp rundt i landsbyen de første leveårene. Moren reiste sin vei men bestemoren har tatt affære.

Gloria fester henne i en slags ståstol og dette utløser hylende protester. Bestemoren ser unnskyldende bort på oss. Gloria følger med på reaksjonene og tror det skal være mulig å bygge opp igjen muskulaturen så sant skadene ikke er for omfattede. Suksessoppskriften er tålmodighet og faglig tilrettelagt trening.

Klinikken i Oguro ligger midt i et område der LRA og Joseph Kony herjet på det grusomste til borgerkrigen tok slutt rundt 2006. I senere år har mange unge med Hivsmitte kommet til sykehusets spesialavdeling, men lokale helsemyndighetene sier færre smittes. I korridorene henger plakater som forteller hvordan både single og ektefolk kan leve greit med Hiv.

Gloria møter mange slags forventninger og en god del skepsis når hun forteller foreldrene hva som  feiler og hva som bør gjøres med et funksjonshemmet barn. Hun må først overbevise foreldrene om at det funksjonshemmede barnet ikke er heksenes verk, og så skal landsbyens innbyggere overbevises om at en operasjon eller systematisk trening kan gi barnet fullførlighet.

Like utfordrende kan det være med foreldre som nærmest forventer umiddelbare resultat, og hvis forandringene ikke kommer raskt nok kan det skje at foreldrene dropper ut midt i programmet. – Dette er en kamp med mange fronter og ingen kjappe seire for noen, forteller Gloria.

Gå tilbake

Flere artikler

Bygger nytt og spesialinnredet senter i Uganda

Byggearbeidene er godt i gang på det som skal bli ett nytt og moderne rehabiliteringssenter i Lira.  Adina Foundation Uganda blir herre i eget hus etter 10 års sammenhengende virke...

Les mer

Teatergruppe og sparekasse i Toms landsby

Tom Ongom er en av våre dyktigste "påvirkningsagenter". Han overbeviser folk om at det er best å bygge på Adinas helhetstanke når landsbyens deres skal moderniseres....

Les mer

12-åring tar ansvar for sin syke venninne

To småjenter slippes inn gjennom porten på senteret vårt i Lira. Den største ber forsiktig om hjelp til den minste, og våre folk får høre enda en dramatisk beretning....

Les mer

Senteret i Lira reddet livet til Vivian

Vivians familie brukte mye penger på å få jenta frisk, men ingenting hjalp. Tilfeldighetene ville at de kom i kontakt med våre fagfolk i Lira og det ble redningen....

Les mer