Drømmen deres er et eget Adina-hus

Oppunder 400 barn og unge er engasjert i de forskjellige aktivitetene våre i Romania. Drømmen om et eget Adina-hus rykker litt nærmere.

Les mer

Solid anerkjennelse av innsatsen i Romania

Fundatia Adina Stiftelsen er blitt fullverdig medlem av det verdensomspennende Home Start-nettverket. En solid anerkjennelse av det arbeid staben og frivillige gjør i Romania. 

Les mer

Gode kompiser støtter alltid hverandre

Kompisene Alin og Gheorghe ble kjent med hverandre da de var frivillige på et Adina-marked. Vennskapet som ble etablert i unge år i Craiova, har kommet vel med i studietiden. De har lagt bak seg en tung start og studerer nå IT og medisin.

Les mer

Alenefar havnet uforskyldt i fattigdomsklemma

Robert Rotaru ble alene med tre barn da kona reiste fra ham. Dermed er han avskåret fra å ta seg arbeid utenfor landsbyen og har uforskyldt havnet i fattigdomsklemma.

Les mer

Adina-miljøet lærte Kiki å drømme

Cristiana Dobre beviser hver dag at hardt arbeid gir utbytte for dem som vil bygge seg en fremtid i Romania. 21-åringen studerer medisin i Craiova og hun er et ekte Adina-produkt.

Les mer

Sommerbrev fra Romania

Alexandru (bildet) kom med i våre første SFO-program i Romania. Nå studerer han IT/informatikk på universitetet. Han er et særdeles oppegående bevis bevis på at målrettet arbeid gir resultat også i Romania.

 

Les mer

Lego-roboter fra Garnes kommer til Goiesti

I mai reiser First Lego League- laget RoboMech til Goiesti for å lære vekk triksene med å bygge og styre Lego-roboter slik at deres rumenske jevnaldrende kvalifiserer seg til First Lego League. 

Les mer

Herlige øyeblikk hos New Start- familiene

Heftige klemmer og umiddelbar kontakt med barna. Dette er det som møter de frivillige som gjør jobben i News Start-opplegget i Romania. 

Les mer

Tut og kjør i Åpen Barnehage

Åpen Barnehage er blitt en suksess i kilometers omkrets rundt grendeskolen i Goiesti. Her er det full rulle for et tjuetall unger, en oldemor, småbarnsmødre og våre pedagoger.

Les mer

Startskudd for samarbeid med Kirkens Bymisjon i Romania

Et nytt og utfordrende samarbeidsprosjekt begynner å ta form på landsbygda utenfor Craiova. Kirkens Bymisjon i Bergen og Adina Stiftelsen i Romania vil bygge opp et tilbud om åpne barnehager og foreldreveiledning. Prosjektet skal drives med EØS-midler.

Les mer

Aksjonsdagen samler både skolen og bygda

Den årlige aksjonsdagen på Garnes skule har vokst til et arrangement som favner hele bygda, og årets resultat - 123.993 kroner er mildt sagt imponerende. Det ligger mange dugnadsøkter og mye hjertelag bak det som avvikles på fire timer en lørdags formiddag i mars.

Les mer

Moren mobbes fordi hun ikke vil tigge

Moren til Adina-Maria (bildet) blir mobbet av andre romfolk fordi hun ikke vil begynne med tigging for å forsørge familien. Moren sier hun foretrekker å feie gater i Craiova for å forsørge familien og gi barna en skikkelig utdannelse.

Les mer

Vil ikke stjele eller tigge for å overleve

Aurelia (bildet) og Roxana Mihai tilhører romfolket, men mor og datter kan aldri tenke seg å tigge eller stjele for å greie seg. Du kan overleve med ærlig arbeid, mener de to som kjenner det dårlige ryktet mange av romfolket har pådratt seg både i og utenfor Romania.

Les mer

Bergensungdommer hjelper de fattigste

En gjeng på 16 unge fra Fana og Åsane har vært med på et unikt EU-prosjekt på landsbygda i den fattigste delen av Romania. Her lærte de jevnaldrende rumenere å organisere fritidsaktiviteter etter norsk dugnadsmønster.

Les mer

Prosjekt dagsenter

Prosjekt Dagsenter er utviklet i tett samarbeid med lokale myndigheter i Goiesti kommune. Tilbudet inkluderer leksehjelp, lek og sport, identitetsbyggende og skapende aktiviteter, opplæring i sosiale ferdigheter, veiledning til barn og foreldre, utflukter med mer.

Les mer

Prosjekt lokalsamfunn

Prosjekt Lokalsamfunn er utviklet i tett samarbeid med lokale myndigheter i kommunene Unirea, Diosti og Farcas. Vi bygger videre på de erfaringer vi har høstet og i takt med utvikling og behov i nærmiljøet. 

Les mer

Krevende utdanningsprogram

Utdanningsprogrammet tilbyr økonomisk støtte til unge som har fullført 8. klasse og som ønsker å ta høyere utdanning, men stoppes av økonomiske årsaker.

Les mer

Fakta


Offisielt navn: Romania

Hovedstad: Bucuresti

Største byer: Bucuresti (ca. 2 millioner innbyggere)Constanta, Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara

Språk: Rumensk (offisielt), men også ungarsk og tysk enkelte steder.

Flateinnhold: 238 000 km2

Folketall: 19,6 millioner (2017). 85 % rumenere, 6 % ungarere, 3 % rom og resten fordelt på ulike grupper

Medlem av følgende internasjonale/regionale organisasjoner: FN, Europarådet, NATO, WHO, WTO, OSSE.  Romania ble medlem av EU 1.1.2007.

Befolkning under nasjonal fattigdomsgrese: 25,8 % (2015)

Forventet levealder: 75 (2014)

CRAIOVA:

Romanias 6. største by

Ca. 304.000 innbyggere (2017)

Administrasjonsby i Dolj fylke

Viktig akademisk, kulturelt og industrielt senter

Ca. 38 prosent av arbeidsplassene er i industrien