@

Adina Romania og Adina Norge jobber begge med Active Citizens Fund prosjektet fra sine respektive land

Det er alltid godt å se vennlige ansikter, selv om det er på en skjerm 

Les mer

Endelig slår vi opp dørene i Adina Home

Barn og unge strømmer til Adina Home i Simnicu de Sus. Dette har de ventet på i månedsvis. Nå er distriktet klassifisert til gult på koronaskalaen og da slo vi opp dørene.

Les mer

Dristige drømmer blir virkelighet i veksthuset Adina Home

Adina Home skal utvikles til et veksthus og et treffsted i nærmiljøet. Vi skal gi barn og unge næring til dristige drømmer, tro på egne ferdigheter og en fremtid i Romania.

Les mer

Tunge år barndomsår bremser ikke Corina-Marias planer

Corina-Maria har hatt en tøff oppvekst, men målet hennes er klart. Hun vil bli lærer og jobbe med barn. I høst drar hun til Bucuresti med vinnervilje og solide karakterer i bagasjen.

Les mer

Jubel og kos når Aurelia og Cassandra kommer på besøk

Aurelia er frivillig i vårt Home Start-program. Bli med nå hun besøker familien Guineru. Det er lett å skjønne hvorfor dette opplegget er gull verdt for barna i vanskeligstilte familier.

Les mer

Full fart på byggeplassen for Adina Home

Våren har bitt seg skikkelig fast i Simnicu de Sus, og bygningsarbeiderne er tilbake etter «vinterpausen». Nå er det full fart forover for Adina Home slik at bygget står ferdig til avtalt tid.

Les mer

Årets beste julegave er byggestart for Adina Home

Vi kan ikke ønske oss en bedre julegave enn å se at gravemaskinen er i sving på tomten til Adina Home. Nå håper vi på en mild vinter med gode arbeidsforhold i Siminicu de Sus.

Les mer

Ønskelisten er klar

GAVETIPS: Nyttige gaver er alltid kjekt å få, og det er kjekt å gi noe du vet blir brukt. Litt uvant med en ønskeliste som inneholder ei geit, busskort, sandaler, skolemateriell eller myggnett, men dette er alt sammen gaver som verdsettes høyt blant mottakerne.

Vipps oss på 11008 eller Adina Stiftelsen eller bruk kontonr.: 5210.05.66729.

Les mer

Sommerbrev fra Romania og Uganda

Det har vært et travelt første halvår for våre folk i Romania, Uganda og Norge. Flere funksjonshemmede får normal førlighet og Adina Home skal snart ut på anbud.

Les mer

Samarbeidet vårt med Kirkens Bymisjon gir resultat

Fundatia Adina Stiftelsen er blitt nasjonalt senter for Home Start i Romania. Opplegget som startet i samarbeid med Stiftelsen Kirkens Bymisjon i Bergen, er blitt en suksess i landsbyene utenfor Craiova.

Les mer

Adina bygger eget aktivitetshus i Romania

Drømmen om et eget hus i Romania skal bli virkelighet. Tomten er sikret, tegningene ferdige. Nå pågår prosessen med prosjektering, og så sendes materialet ut på anbud til tre lokale entreprenører.

Les mer

Bygger opp selvbildet hos unge landsbyjenter

Venninnene Bianca og Loreana bygger opp et nettverk som skal gjøre unge jenter mer bevisst på hvor verdifulle de er. Nittenåringene vet selv hvor tøft det er å vokse opp i en fattigslig landsby i Romania.

Les mer

Drømmen deres er et eget Adina-hus

Oppunder 400 barn og unge er engasjert i de forskjellige aktivitetene våre i Romania. Drømmen om et eget Adina-hus rykker litt nærmere.

Les mer

Solid anerkjennelse av innsatsen i Romania

Fundatia Adina Stiftelsen er blitt fullverdig medlem av det verdensomspennende Home Start-nettverket. En solid anerkjennelse av det arbeid staben og frivillige gjør i Romania. 

Les mer

Gode kompiser støtter alltid hverandre

Kompisene Alin og Gheorghe ble kjent med hverandre da de var frivillige på et Adina-marked. Vennskapet som ble etablert i unge år i Craiova, har kommet vel med i studietiden. De har lagt bak seg en tung start og studerer nå IT og medisin.

Les mer

Alenefar havnet uforskyldt i fattigdomsklemma

Robert Rotaru ble alene med tre barn da kona reiste fra ham. Dermed er han avskåret fra å ta seg arbeid utenfor landsbyen og har uforskyldt havnet i fattigdomsklemma.

Les mer

Adina-miljøet lærte Kiki å drømme

Cristiana Dobre beviser hver dag at hardt arbeid gir utbytte for dem som vil bygge seg en fremtid i Romania. 21-åringen studerer medisin i Craiova og hun er et ekte Adina-produkt.

Les mer

Sommerbrev fra Romania

Alexandru (bildet) kom med i våre første SFO-program i Romania. Nå studerer han IT/informatikk på universitetet. Han er et særdeles oppegående bevis bevis på at målrettet arbeid gir resultat også i Romania.

 

Les mer

Lego-roboter fra Garnes kommer til Goiesti

I mai reiser First Lego League- laget RoboMech til Goiesti for å lære vekk triksene med å bygge og styre Lego-roboter slik at deres rumenske jevnaldrende kvalifiserer seg til First Lego League. 

Les mer

Herlige øyeblikk hos New Start- familiene

Heftige klemmer og umiddelbar kontakt med barna. Dette er det som møter de frivillige som gjør jobben i News Start-opplegget i Romania. 

Les mer

Tut og kjør i Åpen Barnehage

Åpen Barnehage er blitt en suksess i kilometers omkrets rundt grendeskolen i Goiesti. Her er det full rulle for et tjuetall unger, en oldemor, småbarnsmødre og våre pedagoger.

Les mer

Startskudd for samarbeid med Kirkens Bymisjon i Romania

Et nytt og utfordrende samarbeidsprosjekt begynner å ta form på landsbygda utenfor Craiova. Kirkens Bymisjon i Bergen og Adina Stiftelsen i Romania vil bygge opp et tilbud om åpne barnehager og foreldreveiledning. Prosjektet skal drives med EØS-midler.

Les mer

Aksjonsdagen samler både skolen og bygda

Den årlige aksjonsdagen på Garnes skule har vokst til et arrangement som favner hele bygda, og årets resultat - 123.993 kroner er mildt sagt imponerende. Det ligger mange dugnadsøkter og mye hjertelag bak det som avvikles på fire timer en lørdags formiddag i mars.

Les mer

Moren mobbes fordi hun ikke vil tigge

Moren til Adina-Maria (bildet) blir mobbet av andre romfolk fordi hun ikke vil begynne med tigging for å forsørge familien. Moren sier hun foretrekker å feie gater i Craiova for å forsørge familien og gi barna en skikkelig utdannelse.

Les mer

Vil ikke stjele eller tigge for å overleve

Aurelia (bildet) og Roxana Mihai tilhører romfolket, men mor og datter kan aldri tenke seg å tigge eller stjele for å greie seg. Du kan overleve med ærlig arbeid, mener de to som kjenner det dårlige ryktet mange av romfolket har pådratt seg både i og utenfor Romania.

Les mer

Bergensungdommer hjelper de fattigste

En gjeng på 16 unge fra Fana og Åsane har vært med på et unikt EU-prosjekt på landsbygda i den fattigste delen av Romania. Her lærte de jevnaldrende rumenere å organisere fritidsaktiviteter etter norsk dugnadsmønster.

Les mer

Prosjekt dagsenter

Prosjekt Dagsenter er utviklet i tett samarbeid med lokale myndigheter i Goiesti kommune. Tilbudet inkluderer leksehjelp, lek og sport, identitetsbyggende og skapende aktiviteter, opplæring i sosiale ferdigheter, veiledning til barn og foreldre, utflukter med mer.

Les mer

Prosjekt lokalsamfunn

Prosjekt Lokalsamfunn er utviklet i tett samarbeid med lokale myndigheter i kommunene Unirea, Diosti og Farcas. Vi bygger videre på de erfaringer vi har høstet og i takt med utvikling og behov i nærmiljøet. 

Les mer

Krevende utdanningsprogram

Utdanningsprogrammet tilbyr økonomisk støtte til unge som har fullført 8. klasse og som ønsker å ta høyere utdanning, men stoppes av økonomiske årsaker.

Les mer

Fakta


Offisielt navn: Romania

Hovedstad: Bucuresti

Største byer: Bucuresti (ca. 2 millioner innbyggere)Constanta, Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara

Språk: Rumensk (offisielt), men også ungarsk og tysk enkelte steder.

Flateinnhold: 238 000 km2

Folketall: 19,3 millioner (2019). 85 % rumenere, 6 % ungarere, 3 % rom og resten fordelt på ulike grupper

Medlem av følgende internasjonale/regionale organisasjoner: FN, Europarådet, NATO, WHO, WTO, OSSE.  Romania ble medlem av EU 1.1.2007.

Befolkning under nasjonal fattigdomsgrese: 23,6 % (2019)

Forventet levealder: 75,9 år (2019)

KILDE: FN/WORLD BANK

CRAIOVA:

Romanias 6. største by

Ca. 304.000 innbyggere (2017)

Administrasjonsby i Dolj fylke

Viktig akademisk, kulturelt og industrielt senter

Ca. 38 prosent av arbeidsplassene er i industrien