Aksjonsdagen samler både skolen og bygda

Den årlige aksjonsdagen på Garnes skule har vokst til et arrangement som favner hele bygda, og årets resultat - 123.993 kroner er mildt sagt imponerende. Det ligger mange dugnadsøkter og mye hjertelag bak det som avvikles på fire timer en lørdags formiddag i mars.

DUGNADSØKTER. Det ligger mange dugnadsøkter og mye hjertelag bak det som avvikles på fire timer en lørdags formiddag i mars. Da er det rene folkevandringen til skolen der noen kommer med kaffe på kanner, andre med brett fulle av herlig bakverk. I klasserommene bugnet det av fristende premier.

TRYLLEKUNST. Før alt folket flommet ut i korridorer og klasserom, underholdt elevene med korsang, tryllekunst og breakdance. Adina Stiftelsens daglige leder - Hilde Sandnes, orienterte om fattigdomsgrenser og prosjektene våre i Romania, supplert med bilder som ga forsamlingen et innblikk i hva som er boforhold for mange i et av Europas aller fattigste områder. Timene med aktiviteter etter skoletid og leksehjelp fra voksne frivillige betyr utrolig mye for barna, enten de er rumenere eller romfolk.

BYGDEDAG. Rektor Knut Rokne anslår besøkstallet til å ligge rundt tusen de fire timene arrangementet varer. - Skolen har 310 elever, og dette tallet kan du trygt gange med tre når du tar med foreldre og besteforeldre, sier Rokne. Han sier Adina-opplegget er viktig for undervisningen for romfolk og rumenske tiggere er noe vi alle møter nå til dags.

MOBILISERER. Avdelingsleder Terje Skutlaberg (bildet) med ansvar for åresalg, sier arrangementet mobiliserer skole, foreldre og elever og til et felles løft som gir alle et godt innblikk i hva som er fattigdom. – Det skaper en god følelse hos alle å få lov å bidra, og hjelper de unge til å identifisere med de som har det vanskelig, sier læreren som denne gangen hadde ansvaret for åresalget til lykkehjulet.

NÆRHET. Skolen har skaffet seg mye erfaring og gode rutiner gjennom hele året med å avvikle en slik aksjonsdag - som attpåtil gir et solid utbytte. Travlest er det fra desember til dagen inntreffer i mars, og når skoleportene åpnes denne lørdagen har loddsalget allerede innbrakt rundt 30.000 kroner. Skutlaberg sier det er motiverende å jobbe sammen med en mindre organisasjon som Adina Stiftelsen. - Det gir oss innblikk i og nærhet til prosjektene, mener læreren.

AVGJØRENDE. Fundatia Adina Stiftelsen har et årlig budsjett på rundt 800.000 kroner så midlene fra Garnes er ganske avgjørende for å opprettholde kvaliteten på aktivitetene i Craiova-distriktet. Vi ser også at flere kommuner ønsker at Adina Stiftelsen skal dra i gang nye prosjekt.

Gå tilbake

Flere artikler

Endelig slår vi opp dørene i Adina Home

Barn og unge strømmer til Adina Home i Simnicu de Sus. Dette har de ventet på i månedsvis. Nå er distriktet klassifisert til gult på koronaskalaen og da slo vi opp dørene....

Les mer

Dristige drømmer blir virkelighet i veksthuset Adina Home

Adina Home skal utvikles til et veksthus og et treffsted i nærmiljøet. Vi skal gi barn og unge næring til dristige drømmer, tro på egne ferdigheter og en fremtid i Romania....

Les mer

Tunge år barndomsår bremser ikke Corina-Marias planer

Corina-Maria har hatt en tøff oppvekst, men målet hennes er klart. Hun vil bli lærer og jobbe med barn. I høst drar hun til Bucuresti med vinnervilje og solide karakterer i bagasje...

Les mer

Jubel og kos når Aurelia og Cassandra kommer på besøk

Aurelia er frivillig i vårt Home Start-program. Bli med nå hun besøker familien Guineru. Det er lett å skjønne hvorfor dette opplegget er gull verdt for barna i vanskeligstilte fam...

Les mer