Aksjonsdagen samler både skolen og bygda

Den årlige aksjonsdagen på Garnes skule har vokst til et arrangement som favner hele bygda, og årets resultat - 123.993 kroner er mildt sagt imponerende. Det ligger mange dugnadsøkter og mye hjertelag bak det som avvikles på fire timer en lørdags formiddag i mars.

DUGNADSØKTER. Det ligger mange dugnadsøkter og mye hjertelag bak det som avvikles på fire timer en lørdags formiddag i mars. Da er det rene folkevandringen til skolen der noen kommer med kaffe på kanner, andre med brett fulle av herlig bakverk. I klasserommene bugnet det av fristende premier.

TRYLLEKUNST. Før alt folket flommet ut i korridorer og klasserom, underholdt elevene med korsang, tryllekunst og breakdance. Adina Stiftelsens daglige leder - Hilde Sandnes, orienterte om fattigdomsgrenser og prosjektene våre i Romania, supplert med bilder som ga forsamlingen et innblikk i hva som er boforhold for mange i et av Europas aller fattigste områder. Timene med aktiviteter etter skoletid og leksehjelp fra voksne frivillige betyr utrolig mye for barna, enten de er rumenere eller romfolk.

BYGDEDAG. Rektor Knut Rokne anslår besøkstallet til å ligge rundt tusen de fire timene arrangementet varer. - Skolen har 310 elever, og dette tallet kan du trygt gange med tre når du tar med foreldre og besteforeldre, sier Rokne. Han sier Adina-opplegget er viktig for undervisningen for romfolk og rumenske tiggere er noe vi alle møter nå til dags.

MOBILISERER. Avdelingsleder Terje Skutlaberg (bildet) med ansvar for åresalg, sier arrangementet mobiliserer skole, foreldre og elever og til et felles løft som gir alle et godt innblikk i hva som er fattigdom. – Det skaper en god følelse hos alle å få lov å bidra, og hjelper de unge til å identifisere med de som har det vanskelig, sier læreren som denne gangen hadde ansvaret for åresalget til lykkehjulet.

NÆRHET. Skolen har skaffet seg mye erfaring og gode rutiner gjennom hele året med å avvikle en slik aksjonsdag - som attpåtil gir et solid utbytte. Travlest er det fra desember til dagen inntreffer i mars, og når skoleportene åpnes denne lørdagen har loddsalget allerede innbrakt rundt 30.000 kroner. Skutlaberg sier det er motiverende å jobbe sammen med en mindre organisasjon som Adina Stiftelsen. - Det gir oss innblikk i og nærhet til prosjektene, mener læreren.

AVGJØRENDE. Fundatia Adina Stiftelsen har et årlig budsjett på rundt 800.000 kroner så midlene fra Garnes er ganske avgjørende for å opprettholde kvaliteten på aktivitetene i Craiova-distriktet. Vi ser også at flere kommuner ønsker at Adina Stiftelsen skal dra i gang nye prosjekt.

Gå tilbake

Flere artikler

Ønskelisten er klar

GAVETIPS: Nyttige gaver er alltid kjekt å få, og det er kjekt å gi noe du vet blir brukt. Litt uvant med en ønskeliste som inneholder ei geit, busskort, sandaler, skolemateriell el...

Les mer

Sommerbrev fra Romania og Uganda

Det har vært et travelt første halvår for våre folk i Romania, Uganda og Norge. Flere funksjonshemmede får normal førlighet og Adina Home skal snart ut på anbud....

Les mer

Samarbeidet vårt med Kirkens Bymisjon gir resultat

Fundatia Adina Stiftelsen er blitt nasjonalt senter for Home Start i Romania. Opplegget som startet i samarbeid med Stiftelsen Kirkens Bymisjon i Bergen, er blitt en suksess i land...

Les mer

Adina bygger eget aktivitetshus i Romania

Drømmen om et eget hus i Romania skal bli virkelighet. Tomten er sikret, tegningene ferdige. Nå pågår prosessen med prosjektering, og så sendes materialet ut på anbud til tre lokal...

Les mer