Årets beste julegave er byggestart for Adina Home

Vi kan ikke ønske oss en bedre julegave enn å se at gravemaskinen er i sving på tomten til Adina Home. Nå håper vi på en mild vinter med gode arbeidsforhold i Siminicu de Sus.

TEKST: MAGNE REIGSTAD FOTO: LUMINITA DINCA

Fundatia Adina Stiftelsen (FAS) vil flytte inn i eget skreddersydd hus i løpet av 2019. Så langt har vinteren vært forholdsvis mild og entreprenøren vår – SC Rescomt SRL, er godt i gang med de forberedende grunnarbeidene. Dette omfatter blant annet å sikre adkomst inn fra hovedveien, og de lokale veimyndighetene har gitt klarsignal på noe nær rekordtid. Adina-styret i Romania var på sin første skikkelige befaring i februar 2018, og siden har det gått slag i slag. Papirer signeres hos kommunen i februar 2018, og siden har kommunen vært en effektiv og god samarbeidspartner for FAS.

Bygget blir på ca. 370 kvadratmeter på ett plan. Det er innredet i pakt med både norske og rumenske krav til lokaler der man skal ha aktiviteter for barn og unge. Vi får kontorer til våre faste medarbeidere og endelig muligheter til å ta skikkelig hånd om våre frivillige.

Huset er tegnet og prosjektert av et firma i Craiova, og entreprenøren har base i vår nye hjemby Simnicu de Sus. Adina Stiftelsen har vært bevisst på at dette oppdraget skal gi lokale ringvirkninger.Snø i Simnicu de Sus og langt fram til byggestart da styremedlemmer fra Adina Stiftelsen var på befaring vinteren 2018.

Adina Home gir oss muligheter til å utvikle og modernisere programmene rettet mot de eldste ungdommene. Vi tror det gir best effekt å gi alle aldersgrupper relevante tilbud i deres nærmiljø, og i vårt eget hus blir det enklere å tilpasse aktivitetene i pakt med behov og ønsker fra dem vi jobber for.Gravemaskinen satte tennene i tomten den 13. desember 2018.

Huset vil foruten kontorer, romme Åpen barnehage, SFO og et lite bibliotek med plass til PC’er for enkel dataopplæring. Den fleksible innredningen gir også våre premiesankende dansegrupper mye bedre armslag. Tomten som kommunen har gitt oss er på mer enn 4.000 kvm så det blir rikelig med uteområder. Drømmen er å få bygget en eller to fotballbinger.Viktig å få bygget plassert i samsvar med godkjente tegninger.

Selve bygget er fullfinansiert takket være enestående gaver fra Stiftelsen Balder som har vært Adina Stiftelsens største sponsor gjennom flere år. FAS er byggherre og vi har knyttet til oss en lokal byggeleder slik forskriftene pålegger oss. Dermed er vi også sikret fortløpende informasjon om fremdrift og eventuelle justeringer av planene. Vi har hele veien hatt et konstruktivt samarbeid med både byråkrati og folkevalgte i hele planleggingsfasen, og fått gode avtaler med kommunen når det gjelder kommunale avgifter.

FAS er blitt en viktig sosial aktør i et halvt dusin landsbyer utenfor storbyen Craiova. Våre godt skolerte sosialarbeidere har bygget opp tillit og et solid renommé gjennom 15 års innsats til beste for barn og unge som har fått en tung start på livsløpet. Tillit og solid lokalkunnskap er også fundamentet under Home Start-programmet som vi kjører etter noenlunde samme modell som Kirkens Bymisjon bruker i Bergen. FAS er nå akkreditert medlem i det verdensomspennende nettverket som utgjør Home Start-familien.En flat og grei tomt med gode muligheter for mange aktiviteter utenom selve huset.

 

Gå tilbake

Flere artikler

Full fart på byggeplassen for Adina Home

Våren har bitt seg skikkelig fast i Simnicu de Sus, og bygningsarbeiderne er tilbake etter «vinterpausen». Nå er det full fart forover for Adina Home slik at bygget står ferdig til...

Les mer

Ønskelisten er klar

GAVETIPS: Nyttige gaver er alltid kjekt å få, og det er kjekt å gi noe du vet blir brukt. Litt uvant med en ønskeliste som inneholder ei geit, busskort, sandaler, skolemateriell el...

Les mer

Sommerbrev fra Romania og Uganda

Det har vært et travelt første halvår for våre folk i Romania, Uganda og Norge. Flere funksjonshemmede får normal førlighet og Adina Home skal snart ut på anbud....

Les mer

Samarbeidet vårt med Kirkens Bymisjon gir resultat

Fundatia Adina Stiftelsen er blitt nasjonalt senter for Home Start i Romania. Opplegget som startet i samarbeid med Stiftelsen Kirkens Bymisjon i Bergen, er blitt en suksess i land...

Les mer