Årets beste julegave er byggestart for Adina Home

Vi kan ikke ønske oss en bedre julegave enn å se at gravemaskinen er i sving på tomten til Adina Home. Nå håper vi på en mild vinter med gode arbeidsforhold i Siminicu de Sus.

TEKST: MAGNE REIGSTAD FOTO: LUMINITA DINCA

Fundatia Adina Stiftelsen (FAS) vil flytte inn i eget skreddersydd hus i løpet av 2019. Så langt har vinteren vært forholdsvis mild og entreprenøren vår – SC Rescomt SRL, er godt i gang med de forberedende grunnarbeidene. Dette omfatter blant annet å sikre adkomst inn fra hovedveien, og de lokale veimyndighetene har gitt klarsignal på noe nær rekordtid. Adina-styret i Romania var på sin første skikkelige befaring i februar 2018, og siden har det gått slag i slag. Papirer signeres hos kommunen i februar 2018, og siden har kommunen vært en effektiv og god samarbeidspartner for FAS.

Bygget blir på ca. 370 kvadratmeter på ett plan. Det er innredet i pakt med både norske og rumenske krav til lokaler der man skal ha aktiviteter for barn og unge. Vi får kontorer til våre faste medarbeidere og endelig muligheter til å ta skikkelig hånd om våre frivillige.

Huset er tegnet og prosjektert av et firma i Craiova, og entreprenøren har base i vår nye hjemby Simnicu de Sus. Adina Stiftelsen har vært bevisst på at dette oppdraget skal gi lokale ringvirkninger.Snø i Simnicu de Sus og langt fram til byggestart da styremedlemmer fra Adina Stiftelsen var på befaring vinteren 2018.

Adina Home gir oss muligheter til å utvikle og modernisere programmene rettet mot de eldste ungdommene. Vi tror det gir best effekt å gi alle aldersgrupper relevante tilbud i deres nærmiljø, og i vårt eget hus blir det enklere å tilpasse aktivitetene i pakt med behov og ønsker fra dem vi jobber for.Gravemaskinen satte tennene i tomten den 13. desember 2018.

Huset vil foruten kontorer, romme Åpen barnehage, SFO og et lite bibliotek med plass til PC’er for enkel dataopplæring. Den fleksible innredningen gir også våre premiesankende dansegrupper mye bedre armslag. Tomten som kommunen har gitt oss er på mer enn 4.000 kvm så det blir rikelig med uteområder. Drømmen er å få bygget en eller to fotballbinger.Viktig å få bygget plassert i samsvar med godkjente tegninger.

Selve bygget er fullfinansiert takket være enestående gaver fra Stiftelsen Balder som har vært Adina Stiftelsens største sponsor gjennom flere år. FAS er byggherre og vi har knyttet til oss en lokal byggeleder slik forskriftene pålegger oss. Dermed er vi også sikret fortløpende informasjon om fremdrift og eventuelle justeringer av planene. Vi har hele veien hatt et konstruktivt samarbeid med både byråkrati og folkevalgte i hele planleggingsfasen, og fått gode avtaler med kommunen når det gjelder kommunale avgifter.

FAS er blitt en viktig sosial aktør i et halvt dusin landsbyer utenfor storbyen Craiova. Våre godt skolerte sosialarbeidere har bygget opp tillit og et solid renommé gjennom 15 års innsats til beste for barn og unge som har fått en tung start på livsløpet. Tillit og solid lokalkunnskap er også fundamentet under Home Start-programmet som vi kjører etter noenlunde samme modell som Kirkens Bymisjon bruker i Bergen. FAS er nå akkreditert medlem i det verdensomspennende nettverket som utgjør Home Start-familien.En flat og grei tomt med gode muligheter for mange aktiviteter utenom selve huset.

 

Gå tilbake

Flere artikler

Endelig slår vi opp dørene i Adina Home

Barn og unge strømmer til Adina Home i Simnicu de Sus. Dette har de ventet på i månedsvis. Nå er distriktet klassifisert til gult på koronaskalaen og da slo vi opp dørene....

Les mer

Dristige drømmer blir virkelighet i veksthuset Adina Home

Adina Home skal utvikles til et veksthus og et treffsted i nærmiljøet. Vi skal gi barn og unge næring til dristige drømmer, tro på egne ferdigheter og en fremtid i Romania....

Les mer

Tunge år barndomsår bremser ikke Corina-Marias planer

Corina-Maria har hatt en tøff oppvekst, men målet hennes er klart. Hun vil bli lærer og jobbe med barn. I høst drar hun til Bucuresti med vinnervilje og solide karakterer i bagasje...

Les mer

Jubel og kos når Aurelia og Cassandra kommer på besøk

Aurelia er frivillig i vårt Home Start-program. Bli med nå hun besøker familien Guineru. Det er lett å skjønne hvorfor dette opplegget er gull verdt for barna i vanskeligstilte fam...

Les mer