Bygger opp selvbildet hos unge landsbyjenter

Venninnene Bianca og Loreana bygger opp et nettverk som skal gjøre unge jenter mer bevisst på hvor verdifulle de er. Nittenåringene vet selv hvor tøft det er å vokse opp i en fattigslig landsby i Romania.

TEKST OG FOTO: MAGNE REIGSTAD

Dropper ut. Rumenske jenter kan gifte seg - eller bli giftet bort fra de er 16 år gamle, og i noen miljøer når jentene er enda yngre. Når ekteskapet er etablert, betyr det vanligvis slutt på skolegang for jentene. Da er det helt andre plikter som venter dem i pakt med familietradisjoner og krav fra deres nye miljø i landsbyen. Hele 50 prosent av jentene som gifter seg tidlig dropper ut av skolen, viser ferske tall.

Heftig press. Bianca Baloi vet mye om et til dels heftig press unge jenter utsettes for fra landsbyenes gutter, og søt musikk kan oppstå. – Vi bruker rollespill på kursene og forklarer jentene at de kan være både vennlige og bestemte, og samtidig bli likt og respektert i landsbyen, sier Bianca.

Velformulert. Selv har hun gitt seg i kast med forberedende språkstudier. – Målet er å bli translatør, forteller Bianca på velformulert engelsk. Hennes venninne Loreana Tuca fikk etter endt skolegang jobb i et pizzabakeri i Craiova. Loreana er blitt en økonomisk selvstendig ung kvinne som stortrives i jobben. Slik blir nittenåringene rollemodeller for både yngre og jevnaldrende medsøstre.Staben vår i Craiova fikk Bianca Baloi til å starte et jentenettverk.

Enkle kår. Staben til Adina Stiftelsen i Craiova fikk venninnene av gårde på et grunnkurs i Bucuresti. Bianca og Loreana har vært med i våre program fra de gikk på SFO i Goiesti, og begge kommer fra hardtarbeidende familier som lever i enkle kår. Foreldrene deres tror skolegang er avgjørende for å komme seg ut av fattigdommen.

Vegrer seg. Så langt har 21 jenter vært med på Adina-kursene, men det ikke alltid er helt enkelt å få jenter til å bli med på kursene. Noen ganger skyldes det familiens situasjon, andre årsaker er at ungjentene føler seg så lutfattige at de ikke vil vise sin fattigdom for fremmede.

Stikker av. Loreana og Bianca er også i kontakt med kursdeltakernes familier for å forklare dem hvorfor det er så viktig at jenter ikke gifter seg før de ferdig med skolen.

- Hvis ekteskapet går over ende, eller ektemannen stikker av, så sitter jenten og hennes familie igjen med barn og ingen skolepapirer, lite sosialhjelp og null jobbmuligheter. I en slik situasjon er det lett for en jente å bli offer for dumme løsninger. Har du derimot fullført skolegang, er det fullt mulig å få jobb, sier Bianca som i ledige stunder arbeider som frivillig for Adina Stiftelsen, akkurat som sin mor.Klar melding fra Bianca Baloi til unge jenter: Ikke gift dere for tidlig.

 

Gå tilbake

Flere artikler

Full fart på byggeplassen for Adina Home

Våren har bitt seg skikkelig fast i Simnicu de Sus, og bygningsarbeiderne er tilbake etter «vinterpausen». Nå er det full fart forover for Adina Home slik at bygget står ferdig til...

Les mer

Årets beste julegave er byggestart for Adina Home

Vi kan ikke ønske oss en bedre julegave enn å se at gravemaskinen er i sving på tomten til Adina Home. Nå håper vi på en mild vinter med gode arbeidsforhold i Siminicu de Sus....

Les mer

Ønskelisten er klar

GAVETIPS: Nyttige gaver er alltid kjekt å få, og det er kjekt å gi noe du vet blir brukt. Litt uvant med en ønskeliste som inneholder ei geit, busskort, sandaler, skolemateriell el...

Les mer

Sommerbrev fra Romania og Uganda

Det har vært et travelt første halvår for våre folk i Romania, Uganda og Norge. Flere funksjonshemmede får normal førlighet og Adina Home skal snart ut på anbud....

Les mer