Dristige drømmer blir virkelighet i veksthuset Adina Home

Adina Home skal utvikles til et veksthus og et treffsted i nærmiljøet. Vi skal gi barn og unge næring til dristige drømmer, tro på egne ferdigheter og en fremtid i Romania.

TEKST OG FOTO: MAGNE REIGSTAD

I de grisgrendte områdene vi arbeider er det behov for et treffsted der barn, tenåringer, foreldre og besteforeldre kan møtes. Alle skal kjenne seg velkommen i det gule huset med det røde taket.

Flyttingen gjør at vi kommer tettere på menneskene vi er til for.

‒ Stiftelsen Balder har trodd på prosjektet og våre visjoner, og stilt nødvendige midler til rådighet så gode krefter i Norge og Romania kan realisere planene, sier styreleder i Fundatia Adina Stiftelsen, Ove Haugsdal. Han mener at Adina Home i seg selv er et solid eksempel på at drømmer kan bli virkelighet.

Luminita og Mona ønsker velkommen i det stille rommet.

Stiftelsen slår nå rot i Simnicu de Sus som ligger en knapp mil utenfor regionhovedstaden Craiova. Vi kommer tettere på landsbyene der barna og familiene bor. I huset får Stiftelsens medarbeidere godt med armslag og gode fasiliteter for nytenkning rundt vår rolle i lokalsamfunnet. Vi ønskes velkommen av en vertskommune som ledes av moderne folkevalgte og byråkrater som har sett at Adina setter spor i lokalsamfunnet.

Lokale sponsorer leverte gode tilbud på maling.

Vi konkurrerer ikke med byens kulturhus, men dansegrupper blir en del av aktivitetene. Folklore og dans bygger opp identitet og utjevner forskjeller blant barn med høyst ulik bakgrunn. Folkedans utvikler fellesskap mellom aldersgruppene, og i Adina Home blir det plass nok til å utfolde seg på alle nivå for alle som vil.

Solide arbeidsfolk sikrer verdiene.

Huset får et eget stille rom der vi vil gi ungdommer innføring i bruk av pc-er til matnyttige saker som å skrive søknader, sanke stoff til skoleoppgaver og lære seg å bruke et bibliotek med bøker både på rumensk og engelsk. Og vi får god plass til RoboMech som driller deltakerne i både samhandling og programmering av selvbygde roboter. Vi har allerede grupper som deltar i nasjonale konkurranser i Bucuresti. Garnes skole har gjort en kjempeinnsats med utstyr og overført kunnskap som utgjør et solid fundament for videre satsing.

Trond Skutlaberg og Garnes skule er enestående medspillere.

Vi høster anerkjennelse for måten vi driver Home Start ute i våre landsbyer. Nå får vi bedre muligheter til å følge opp og skolere våre voksne frivillige, og kvinnene får som ren bonus erfaring å putte på en eventuell CV og et nyttig nettverk.

Byens øverste står på for å modernisere kommunens vann- og kloakknett, og de oppgraderer veiene ut i landsbyene. Simnicu de Sus utvikler seg til en forstad til storbyen. Det gir grunnlag for bedre kommunikasjoner, noe som gjør det enklere for barn og voksne å komme seg til og fra aktivitetene i Adina Home. 

Vi har vært bevisst på å bruke lokale leverandører i hele prosjektet.

Gå tilbake

Flere artikler

Tunge år barndomsår bremser ikke Corina-Marias planer

Corina-Maria har hatt en tøff oppvekst, men målet hennes er klart. Hun vil bli lærer og jobbe med barn. I høst drar hun til Bucuresti med vinnervilje og solide karakterer i bagasje...

Les mer

Jubel og kos når Aurelia og Cassandra kommer på besøk

Aurelia er frivillig i vårt Home Start-program. Bli med nå hun besøker familien Guineru. Det er lett å skjønne hvorfor dette opplegget er gull verdt for barna i vanskeligstilte fam...

Les mer

Full fart på byggeplassen for Adina Home

Våren har bitt seg skikkelig fast i Simnicu de Sus, og bygningsarbeiderne er tilbake etter «vinterpausen». Nå er det full fart forover for Adina Home slik at bygget står ferdig til...

Les mer

Årets beste julegave er byggestart for Adina Home

Vi kan ikke ønske oss en bedre julegave enn å se at gravemaskinen er i sving på tomten til Adina Home. Nå håper vi på en mild vinter med gode arbeidsforhold i Siminicu de Sus....

Les mer