@

Badeliv i øst

Usedom markedsfører seg tungt med de tre keiserlige badebyer Ahlbeck, Heringsdorfog Bansin. Alle er forbundet med Europas lengste strandpromenade. 

 – 12 kilometer nyåpnet sykkel- og gangvei som starter i polske ?winouj?cie og ender i Bansin. Den en gang så lukkede grensen mellom DDR og Polen eksisterer i dag bare som endeløst snauhogget sår i skogen. Magneten på øya i øst er strendene og påstanden om 2000 soltimer i året. Strendene er så lange at det er plass til alle, men det er selvsagt tettest mellom kurver og solseil ved badebyene og utenfor campingplassene. Keiserbyenes bilfrie strandpromenade kryr av folk – medstrøms og motstrøms så langt du ser. Det er stikkveier ned til sandstranden og tett mellom hotell, pensjonater, restauranter og enklere spisesteder. Menyene er behagelig priset – sett med norske øyne, uansett hvor du vagler deg.

 Kjempelang pir

Tyske makthavere av ymse slag - og deres undersåtter, har valfartet til øyen under skiftende regimer siden tidlig på 1800-tallet. Havluften kunne kurere det meste. Turismen utviklet en unik tysk badebyarkitektur. De eldste husene har elementer av den norske dragestilen. Kystbyene er veldig bevisst sine røtter og sitt særpreg, og steller juvelene deretter. Klenodier av noe nyere dato – det vil si kjøretøy fra DDR-tiden, kan beundres det tekniske museet i Dargen.

 

  Shoppere vender aldri tomhendt hjem uansett hvilken keiserby som besøkes. Det finnes både fabrikkutsalg og butikker som selger de mest kjente tyske merkevarene. Deler av piren i Heringsdorf er bygget ut med et eget shoppingområde. Piren måler totalt 508 meter, og er den lengste i sitt slag på det europeiske fastland.

 

Skjebnetreff

Historiens grusomheter møtes på denne umåtelig vakre øyen. Lengst i øst bombingen av Swinemünde, i vest Peenemünde der ingeniørene utviklet de flygende bombene som ble styrt mot mål i England. De dødbringende rakettene var starten på romfartseventyret. Peenemünde som også påberoper seg verdens største ubåtmuseum, er lett å nå med bil eller med det blå lokaltoget med togbytte i Zinnowitz. Kombinasjonen sykkel/tog er enkel å bruke og styrer unna bilkøer i trange kystbyer.

 

Gå tilbake

Bli Fadder via SMS

Send 'Adina' til 2223

Du vil bli kontaktet av Adina etter sendt SMS, du vil ikke bli fakturert av denne meldingen.

Flere artikler

Shopping på Usedom

Shoppere vender aldri tomhendt hjem uansett hvilken keiserby som besøkes.

Les mer

Keiserlige badebyer

Usedom markedsfører seg tungt med de tre keiserlige badebyer Ahlbeck, Heringsdorf og Bansin. Alle er forbundet med Europas lengste strandpromenade. ...

Les mer

Dramatisk historie

Fiskerlandsbyen Kamminke rommer et stykke dramatisk krigshistorie. I et vakkert skogholt er det satt en mengde brune navnløse kors. Øverst oppe i minnelunden Golm ligger et sirkelf...

Les mer

Nye takter

Lenger øst enn Usedom og badebyen Ahlbeck kommer du ikke på den tyske Østersjøkysten, men veiene, sykkelstiene og lokaltoget forsetter inn i Polen til fergebyen Swinemünde. Les me...

Les mer