Gode kompiser støtter alltid hverandre

Kompisene Alin og Gheorghe ble kjent med hverandre da de var frivillige på et Adina-marked. Vennskapet som ble etablert i unge år i Craiova, har kommet vel med i studietiden. De har lagt bak seg en tung start og studerer nå IT og medisin.

TEKST OG FOTO: MAGNE REIGSTAD
- Vi hadde ikke kommet dit vi er i dag uten det puff og den støtte vi fikk fra Adina Stiftelsen, understreker  Alin Ciuca og Gheorghe Madalin. Den første studerer medisin, den andre IT. Begge er sikre på at de skal tjene gode penger når studietiden er omme. Kompisene har vært med i våre utdanningsprogram, og har bevist at det er smart å hjelpe folk der de bor.

NYSGJERRIG. Gheorghe stortrives med IT-fagene og hans mål er å bli en dyktig programmerer. - Jeg var en svært nysgjerrig gutt som hele tiden ville vite mye. Heldigvis var læreren en type som ga oss mye mer enn han var forpliktet til, minnes Gheorghe som ble oppfordret til å studere matematikk.
Men familien hadde knapt med midler og derfor ble han koblet sammen med Adinas folk i Craiova. Han inngikk en avtale og fikk hjelp til å fortsette på skoleveien. Unge Madalin hadde nøysomhet med som ballast hjemmefra og greide i denne perioden å spare nok til en gitar. 

Gheorghe Madalin reiser alltid hjem til mor og far i helgene. Foreldrene har vært solide støttespillere for IT-studenten.


MUSIKK VIKTIG. - Vi trenger alle noe som gir næring til drømmene. Gitaren stimulerte læringen, og musikken har utviklet seg til en hobby. Jeg var faktisk en veldig innadvendt person i yngre år, forteller en pratelysten Gheorghe.

Gheorghe kommer fra en landsby fire mil utenfor Craiova. I helgene tar han toget hjem til  gutteværelset der han trimmer hjernen med et puslespill han fikk i gave fra  kjæresten. I sin tid levde familien hans greit med en far som jobbet på lokomotivfabrikken i storbyen. Så ble fabrikken nedlagt og det floket seg til for familien. Derfor var det lite pengehjelp å hente hjemme i vanskelige ungdomsår, men han roser mor og far for at de hele tiden har støttet hans veivalg.

Bestemor er en respektert og viktig person i alle rumenske familier.

FORELDRELØS. Kompisen hans Alin Ciuca, har knapt kjent sine biologiske foreldre. Alin bodde på barnehjem fram til han var tre år. Der ble han hentet av et ektepar. De ville gjerne adoptere Alin, men den rumenske papirmøllen arbeidet langsomt fram til gutten fylte 16 år. Da alt lot til å ordne seg, døde mannen og enken fikk ikke adoptere gutten som hadde bodd hos henne i 13 år.

Så fulgte konfliktfylte ungdomsår med en «reservemor» som nå var midt i femtiårene. Alin brøt med henne og ble tatt hånd om av barnevernet fram til han fylte 18. Via barnevernet kom han også i kontakt med  Adina Stiftelsen.

DYPT NEDE. Studieveien startet krokete for Alin som nå studerer medisin. - Jeg var rett og slett dypt nede. Mor sa jeg var for dum til å studere da jeg startet på IT-faget, og det funket dårlig. Jeg visste verken ut eller inn og ville ta mitt eget liv, forteller han.

Adina og barnevernet motiverte Alin til å studere videre – men nå ble det medisin. Systemet i Romania er slik at hvis du kjører studiet via Internett, er dette rimeligere og dermed økonomisk mulig for Alin. Nå henger han over medisinbøkene på tredje året.

STØTTESPILLERNE. Kompisen Madalin hjalp ham gjennom krisene og med å sortere ut mål og de eksamener han måtte gjennom. - Og Adinas folk hadde tid til å lytte når jeg trengte noen å snakke med, sier Alin. Han har også gjenopprettet kontakten med moren (60) og stesøsteren (40) som har støttet ham i alle kriser.

I Romania er det blitt en nasjonal utfordring at unge skarpe hoder søker lukrative beitemarker i utlandet. Madalin er klar på at han blir værende i landet, men kanskje med en kort periode ute. Alin sier det slik: - Hvis jeg skal bli en virkelig god lege, er det begrensede muligheter i Romania. Derfor vil jeg dra ut, men jeg skal tilbake.

Alin innser at han må supplere utdannelsen med studier i utlandet, men han skal tilbake til Romania.


Gå tilbake

Flere artikler

Full fart på byggeplassen for Adina Home

Våren har bitt seg skikkelig fast i Simnicu de Sus, og bygningsarbeiderne er tilbake etter «vinterpausen». Nå er det full fart forover for Adina Home slik at bygget står ferdig til...

Les mer

Årets beste julegave er byggestart for Adina Home

Vi kan ikke ønske oss en bedre julegave enn å se at gravemaskinen er i sving på tomten til Adina Home. Nå håper vi på en mild vinter med gode arbeidsforhold i Siminicu de Sus....

Les mer

Ønskelisten er klar

GAVETIPS: Nyttige gaver er alltid kjekt å få, og det er kjekt å gi noe du vet blir brukt. Litt uvant med en ønskeliste som inneholder ei geit, busskort, sandaler, skolemateriell el...

Les mer

Sommerbrev fra Romania og Uganda

Det har vært et travelt første halvår for våre folk i Romania, Uganda og Norge. Flere funksjonshemmede får normal førlighet og Adina Home skal snart ut på anbud....

Les mer