@

Jubel og kos når Aurelia og Cassandra kommer på besøk

Aurelia er frivillig i vårt Home Start-program. Bli med nå hun besøker familien Guineru. Det er lett å skjønne hvorfor dette opplegget er gull verdt for barna i vanskeligstilte familier.

TEKST OG FOTO: MAGNE REIGSTAD

Den røde bilen til Adina er et velkjent syn på landsbygda utenfor Craiova. Barn og voksne i veikanten vinker når vår velbrukte Dacia ruller forbi. Cassandra sitter bak rattet og som koordinator for de frivillige er hun blitt godt kjent med veistandarden ute i landsbyene. Det støver voldsomt på den grovt grusede veien. Solen steiker fra skyfri rumensk himmel, det er 33 sommergrader og vindstille.

I dag gir vi skyss til Aurelia Longu (30) som skal besøke familien Guineru i landsbyen Golombo, en kjøretur ca. 45 kilometer unna storbyen. Aurelia er med på tredje året i Home Start-programmet, og må regnes blant veteranene i korpset av voksne frivillige som Fundatia Adina Stiftelsen har bygget opp. 

Tobarnsmor Aurelia har overskudd til å bry seg om andre barn.

Mor og far Guineru har ni barn i flokken. De eldste har reist ut, to av de mellomste går ennå på videregående, mens de yngste venter spent på Aurelia. De vet at dette blir en skikkelig kosedag der de minste får all oppmerksomhet i samfulle to timer. Vi møter dem oppe i tunet, men hunden deres markerer altfor tydelig at den ikke liker fremmede og vi trekker oss unna til nøytral grunn.

Årsveksten står greit i hagen til familien Guineru.

Aurelia og de tre minste slår seg til under et skyggefullt tre mens Cassandra prøver å få nok luft i en medtatt fotball. Det er lesestund under treet og det spilles kort. Smårollingene hvisker betroelser til Aurelia som lytter og spør med ett barn på hvert kne. Hun er alenemor med to barn selv, men dette overskuddsmenneske finner tid til å bry seg om andre. Hun vet de minste sårt trenger oppmerksomhet. En gang i uken blir Aurelia hentet av Cassandra og kjørt til barneflokken i Golombo. Cassandra forsøker forgjeves å få luft i ballen.

Så er det tid for fotball med ball uten luft, men hvem bryr seg med utstyret når det kan lekes så støvet står rundt ball og bein. Det arrangeres bowling med ball og tomflasker, og vi voksne får klare instruksjoner fra de minste som styrer showet. Ikke lett å spise sjokolade når det er så varmt.

Pappa Marian kommer syklende forbi i den stekende solen. Han jobber på gårdene i nabolaget, og får med seg en solid dose klemmer fra sine små før han tråkker videre til neste arbeidsgiver. I kveld har ungene hans mye å fortelle om når han kommer hjem, for eksempel om hvor dårlige enkelte av de voksne var til å kaste punktert ball på flaske. 

Pappa Marian får en klem før han må haste videre.

Så avsluttes det to timer lange besøket med ektefølte klemmer og forsikringer om at Aurelia og Cassandra kommer tilbake også neste uke. Nøkkelen til suksess for Home Start ligger gjemt i ordene oppmerksomhet og lek – så enkelt og så virkningsfullt. Teknikken må sitte skal du vinne over Denisa.

Gå tilbake

Flere artikler

Adina Romania og Adina Norge jobber begge med Active Citizens Fund prosjektet fra sine respektive land

Det er alltid godt å se vennlige ansikter, selv om det er på en skjerm ...

Les mer

Endelig slår vi opp dørene i Adina Home

Barn og unge strømmer til Adina Home i Simnicu de Sus. Dette har de ventet på i månedsvis. Nå er distriktet klassifisert til gult på koronaskalaen og da slo vi opp dørene....

Les mer

Dristige drømmer blir virkelighet i veksthuset Adina Home

Adina Home skal utvikles til et veksthus og et treffsted i nærmiljøet. Vi skal gi barn og unge næring til dristige drømmer, tro på egne ferdigheter og en fremtid i Romania....

Les mer

Tunge år barndomsår bremser ikke Corina-Marias planer

Corina-Maria har hatt en tøff oppvekst, men målet hennes er klart. Hun vil bli lærer og jobbe med barn. I høst drar hun til Bucuresti med vinnervilje og solide karakterer i bagasje...

Les mer